Suntem şi pe:

Articolele zilei

A doua zi de sărbătoare a oraşului

Publicat

- 327 vizualizări

alt

        A doua seară inclusă în manifestările prilejuite de “Zilele oraşului Ocna Mureş” a cuprins Festivalul Interjudeţean de Folclor şi Tradiţii Uiorene, editia a III-a, Festival care, prin numărul ansamblurilor prezente şi varietatea muzicii şi portului popular prezentat, a încântat cea mai mare parte din timp pe cei care au luat cu asalt centrul orasului.

        Parada portului popular prin centrul oraşului a deschis această a doua şi ultimă zi din acest an a sărbătorii oraşului. Au urmat apoi, rând pe rând, ansambluri de dans popular: “Tradiţii Uiorene” Ocna Mureş- trupa mică, “Dor de Sat” Unirea, “Izvoraşul” Ocna Mureş, “Cununa Fărăului” Fărău – Alba, “Tradiţii Maramureşene” Baia Mare, “Datina” Turda, “Doina Mureşului” Arad, “Dersidana” Sălaj.

        Recitalurile susţinute de Mirela Mănescu, orchestra “Apullum” din Alba Iulia cu soliştii Adrian Ţiboc şi Flaviu Cristea, şi apoi Rodica Dobrin au încheiat o seară extrem de reuşită pentru muzica şi dansul popular românesc. Toate aceste recitaluri au avut alături de protagonişti şi membri ai ansamblului Tradiţii Uiorene.

       Momentul artistic cel mai aşteptat al serii a fost de departe recitalul formaţiei “HEAVEN”, care a fost urmărit de peste 3.000 de oameni (cifră obţinută din surse ale jandarmeriei) veniţi să-şi sărbătorească oraşul. Început la ora 23.00, acesta a fost cu adevărat momentul de vârf al spectacolului, timp de aproape o oră muzica şi dansul punând stăpânire pe toată suflarea prezentă. Spectacolul de lumină şi dinamismul scenic al celor 4 dansatoare care au însoţit formaţia “HEAVEN” au fost deliciul serii pentru toţi cei prezenţi.

        Ca orice manifestare de acest gen, şi aceasta s-a încheiat cu un foc de artificii, la ora 12.00 din noapte, acesta însotit fiind de muzica lui Vanghelis – “Conquest of Paradise”.

        Părerea majoritară este că cele două zile de manifestări dedicate oraşului Ocna Mureş au fost o reuşită, arătând că putem să ne şi distrăm, putem să ne şi respectăm valorile locale, dar că ştim să apreciem şi pe cei care prin efortul şi prestaţia lor au reuşit să facă din acest weekend unul de bucurie şi voie bună. Prezenţa multor artişti de pe alte meleaguri, prezenţa unor solişti, ansambluri, formaţii cunoscute în ţară prin activitatea lor artistică arată că suntem şi noi la rândul nostru respectaţi.

        I-am văzut, prin mulţimea de oameni care a invadat centrul oraşului în aceste două seri, şi pe contestatarii acestui eveniment, semn că dacă vrem cu adevărat, putem să fim uniţi, înţelegători şi mai buni, că putem să ne simţim şi să ne distrăm împreună, dincolo de orice oprelişti sau prejudecăţi.

        Critici vor exista întotdeauna. Important este ca ele să fie constructive, pentru ca data viitoare să putem spune “A fost mai frumos ca data trecută”. Negarea, doar din plăcerea sau dorinţa de a spune nu, nu este varianta care ar putea duce spre ceva mai bun, mai frumos, mai sincer.

        Am auzit prin mulţime o întrebare referitoare la manifestările din weekendul ce tocmai a trecut: “Se poate şi sâmbăta viitoare?”. Am avut de toate: muzica populară, dansuri populare, muzică dance, hip hop, divertisment, prezentare de modă, umor, manifestări sportive, foc de artificii. Am avut şi “accesoriile” comericale ale unei astfel de manifestări. S-au creat două zile care ne-au apropiat, care ne-au făcut să uităm de griji şi de probleme. Şi care ne fac să ne ducem cu gândul la parafrazarea ultimelor versuri ale unui cântec mai vechi de-a lui Florian Pitttiş: “Dacă v-au plăcut actorii, mai poftiţi şi altădată…”.

 

Publicitate
Publicitate

Top articole ultimele 30 zile


AiudulMeu | La Târnăveni

Copyright © 2020 Powered by First design