Suntem şi pe:

Ocnamureseni

Dobra Nicolae

Publicat

- 681 vizualizări

alt

De la bunătate se trage numele lui, de la om bun și inimos, dornic și ospitalier. Își duce viața, acum când a tras o linie între profesii și angajamente sociale, culturale și de civilizație, în sensul apropierii afective multiple de poezie, memorialistică, de-o viață pe care doar versul i-o poate da cu de-amănuntul, contopindu-se cu mirifica răspântie a visului, Orașul Ocna Mureș i-a dăruit viața lui. A venit rândul acestuia să-l  răsplătească.

Poet, publicist animator cultural, cu o bogată activitate în domeniul jurnalisticii.

-Născut la 17 iulie 1951, în orașul Ocna Mureș, Judeţul Alba.


-Studii de arte plastice efectuate la Târgu Mureș și Cluj Napoca (1965-1973), urmate de specializări în biblioteconomie ( 1975-Brașov) și regie teatru ( 1978-București).

-Instructor cultural (1974-1975) la Casa Orășenească de Cultură din Ocna Mureș. Membru al Uniunii Etnografilor și Folcloriștilor -filiala Alba Iulia (1974-1989). Coordonator cultural și regizor la Clubul UPSOM (1976-1989), apoi șef al Comisiei Culturale la aceeași instituție (1990-1992). Din 1993 a activat ca redactor al unor gazete și reviste.

Publicitate

Activitate Cenaclistica: Membru al Cenaclului Literar  „Mugurii” de la Școala de Muzică și Arte Plastice din Târgu Mureș (1966); membru al Cenaclului literar „Tribuna” din Cluj Napoca (1968-1969); din 1973, membru al Cenaclului literar „Mihai Eminescu” din Ocna Mureș – reluat de poetul Ion Mărgineanu – unde a ocupat funcția de președinte (1974-1975); fondator al Cenaclului literar „Maris” de pe lângă Clubul UPSOM din Ocna Mureș, al cărui președinte a fost de la înființare (septembrie 1976) până în anul 1989; în noiembrie 2006 a contribuit esențial la reactualizarea Cenaclului literar „Mihai Eminescu”, sub egida Bibliotecii orășenesti „Mircea Cenușă” din Ocna Mureș.

Apariții editoriale în volume colective: Colaborări cu versuri la edițiile anuarului de literatură „Poarta Inimii”, editat de Comitetul de Cultură-Alba, între anii 1972-1981. Colaborare la placheta de versuri „Recunoștințe” ( Alba-Iulia, 1974). Prezent cu poeme în  antologia „Arc peste timp” – volum editat de Consiliul Central al UGRS și Uniunea Scriitorilor, 1977, alături de scriitorii Cleopatra Lorintiu, Felix Sima, Valeriu Bargau etc. Inclus în antologia „Noi vrem să ne unim cu Țara”, volum editat de Comitetul de Cultură – Alba, 1978. Prezent cu versuri în volumul colectiv „Țară vatră de eroi”, editat de Casa de Cultură „Mihai Eminescu” și Cenaclul literar „Gh. Șincai” -București, 1980.

Activitatea publicistică: Colaborări cu versuri, articole, reportaje, eseuri și cronici literare, la reviste: „Tribuna” (Cluj-Napoca), „Orizont” (Timișoara), „Flacăra” (București), „Unirea” (Alba Iulia), „Tomis” (Constanța), „Curierul Uiorean” (Ocna Mureș), etc. Colaborarea cu aceste ziare și gazete a însumat 138 de poeme și peste 300 de articole publicate.

Activitatea redacțională: A fost unul dintre inițiatorii și redactorii gazetei ocnamuresene „Curierul Uiorean” (1990), Redactor la revista „Tinerețea”, București, 1996-1997.Redactor la cotidianul „Informația de Alba”, Alba Iulia, din 30 septembrie 2005, până în ianuarie 2010.

Premii literare: A câștigat peste 20 de premii la diferite concursuri și festivaluri județene și naționale de literatură , printre care: Premiul I -poezie, la Concursul literar organizat de Centrul de Cultură „Gh. Șincai”, București, 15 ianuarie 1982; Premiul I – la Concursul Județean de creație literară, Alba Iulia, 15 august 1984; Premiul Comitetului Județean de Cultură – Alba, la festivalul „Lucian Blaga” – Sebeș, 1988; Premiul ÎI – pentru poezie la Colocviile revistei „Discobolul”, 2 iunie 2006, Alba Iulia, etc.

Publicitate

Colaborări la Radio și TV: Creațiile literare și activitatea sa culturală au fost mediatizate la Radio-București, Radio-Cluj, Radio „Delta” – Ocna Mureș, Tv – Cluj, postul național TVR1, Antena1.

Detalii: Este inclus în dicționarul „Biografia unor destine – Documentar”, editat de Inspectoratul pentru Cultură al Jud. Alba și Biblioteca „Lucian Blaga”, Alba Iulia, 1993, p. 71-72, precum și în „Dicționarul monografistilor” elaborat de Ion Mărgineanu, Alba Iulia.

Cărțile și articolele sale, vizând domeniul istoriei au fost utilizate ca surse bibliografice în unele lucrări precum: Horea Herțeg, „Istoria ilustrată a orașului Ocna Mureș”, 2003; D. Pintilie, M. Pintilie, N. Dura, „Comuna Hoparta – studiu monografic”, Editura „Eurodidact” Cluj Napoca, 2003, etc.

-Pseudonime Literare: Eusebiu Moraru, Ieronima Olteanu.

-Acualmente locuiește la Ocna Mureș.

Publicitate

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *