Suntem şi pe:

Articolele zilei

REMEMBER – LA CEAS ANIVERSAR – DASCĂLI ȘI ELEVI SUB SEMNUL SPIRITUAL AL POETULUI ȘI FILOZOFULUI LUCIAN BLAGA

Publicat

- 780 vizualizări

În fiecare an, începutul lunii noiembrie ne reamintește două evenimente cu o semnificație aparte în istoria școlii de sub Banța. Să ne aducem aminte împreună!

          Primul a avut loc în 4 noiembrie 1958, zi în care s-au deschis cursurile școlare în noul local situat pe strada 23 August, nr. 21, actuala stradă a Brazilor. Această nouă locație școlară este clădirea pe care scrie „Școala Lucian Blaga”, construită între anii 1954-1958, destinată, în principal, claselor primare și compartimentelor administrative: direcțiune, secretariat, contabilitate, cabinet medical.

          Opera de pionierat în plan organizatoric, instructiv-educativ și administrativ în primul an școlar 1958-1959, au realizat-o treisprezece învățători și șapte profesori care și-au dăruit munca celor 535 de elevi, 445 în clasele I-IV și 90 în clasele V-VII. Cu emoție am văzut și răsfoit primele cataloage ale școlii, completate de acești dascăli. Ele poartă amprenta personalității fiecăruia dintre ei. Se recunosc după caligrafia scrisului și severitatea măsurată în notele și mediile înscrise în dreptul fiecărui elev.

          În primul an al existenței școlii, la fel ca și acum după 66 de ani, datorită numărului mare de elevi, o parte dintre clase funcționau la „școala veche”, în clădirea de lângă „Stejarul Încoronării”.

          Al doilea eveniment memorabil din istoria școlii s-a desfășurat în 5 noiembrie 1994. Scriem acest articol pentru a omagia pe toți aceia care acum trei decenii au dat un nume „școlii de sub Banța”, alegând și adoptând ca patron spiritual pe poetul, filosoful și diplomatul Lucian Blaga.

          Inițiativa a aparținut directorului școlii Gavrilă Liviu, având acordul ISJ Alba și sprijinul Primăriei orașului Ocna Mureș.

          Alegerea acestuia nu a fost făcută întâmplător. Lucian Blaga a fost primul poet din elita scriitorilor români care a cântat în versuri stări sufletești și impresii izvorâte din plimbările sale prin spațiul geografic ocnamureșan, alături de familia prietenului său avocatul și poetul Bazil Gruia (1909-1995) care l-a găzduit în anii 1950-1951 în locuința sa de pe strada Avram Iancu.

          În semn de respect pentru bunul său prieten, Bazil Gruia, aflat la venerabila vârstă de 85 de ani, a participat în 5 noiembrie 1994 la festivitatea prin care s-a acordat școlii numele lui Lucian Blaga.

          Cu această ocazie el scrie în cartea de onoare a școlii aceste memorabile cuvinte:

          „Într-o școală mă simt ca într-o biserică, o biserică a cărților unde se celebrează liturghia cuvintelor. Fără literatură, fără cultură, un popor nu poate dăinui în timp și istorie. Aduc omagiul meu conducerii acestui oraș și școlii generale care a primit azi numirea de «Lucian Blaga», marele poet și marele meu prieten”.

          În anul școlar 2012-2013, cu ocazia „Zilelor școlii”, desfășurate în luna mai, în amintirea patronului spiritual Lucian Blaga (n. 9 mai 1895 – d. 6 mai 1961) s-a cântat pentru prima dată imnul școlii, compus de profesorul Lucian Fufezescu. Redăm prima strofă și refrenul din acest imn:

          „Școala mea este un cântec frumos

          Ce îl cânt și îl știu pe de rost

          Școala mea o iubesc, e școala mea,

          Mă duc și mă întorc la ea.

          Ref: Haideți toți, fredonați, recitați și cântați

          E școala mea, Lucian Blaga”.

          Este o datorie de onoare a celor de azi, dascăli, elevi, părinți de a continua această frumoasă tradiție începută în 4 noiembrie 1958 și amplificată odată cu adaptarea patronului spiritual Lucian Blaga, eveniment de la care se împlinesc în 5 noiembrie trei decenii.

          În Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, prin efortul conjugat al dascălilor ei, s-au pus de-a lungul timpului bazele educației și formării unor personalități puternice, de la simpli muncitori până la profesori universitari, actori, medici de excepție, cadre universitare sau sportivi de performanță. Contribuția acestora la progresul societății românești și imaginea orașului Ocna Mureș nu poate fi subestimată. Prin realizările foștilor elevi, școala a devenit un reper important în peisajul învățământului ocnamureșan.

          Împreună, elevii absolvenți și dascălii care i-au pregătit pentru viață rămân în „lucrurile nestinse ale școlii de sub Banța”, numele lor fiind incluse în Monografia Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” editată în anul 2017.

          Primii absolvenți se apropie de venerabila vârstă octogenară, iar cei din anul 2017 au depășit cu puțin două decenii din viața lor.

          Un gând pios de recunoștință și aducere aminte pentru cei care timpul nu a mai avut răbdare, luându-i de lângă noi spre a-i trece în eternitate.

          Am descărcat din paginile Monografiei școlii numele celor 330 de dascăli, învățători și profesori care au predat până în anul 2017 (unii mai predau și azi), alături de cei 4515 de absolvenți ai secției române și maghiare și diriginții celor 191 de clase finale.

          Pentru cei care doresc să-și regăsească foștii colegi de clasă, diriginții, învățătorii și profesorii, toți aceștia se află la o distanță de un click.

          Mulțumim și pe această cale domnului Kolozsvari Csaba, administratorul celui mai vechi site din oraș „ocnamuresonline” pentru sprijinul acordat în publicarea acestui articol.

Prof. pensionar Pantilimon POPOVICI

Prof. Ioan-Adrian BUTA, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Citește mai departe