Articolele zilei
Vrem noi un muzeu la Ocna Mureș?
Zilele trecute dintr-un cimitir de pe raza orașului Ocna Mureș a fost ,,extrasă” o inscripție romană dăltuită în marmură (adică veche de cca. 1800 de ani!!). Ea nu făcea parte dintr-un mormânt contemporan, fiind poate ,,plantată” cândva în decursul timpului ca însemn de hotar sau poate se afla chiar în locul în care odinioară avea un scop, rost sau însemnătate pentru comunitate. Piesa a fost scoasă de către o echipă de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în vederea conservării și restaurării pentru ca mai apoi să poată fi valorificată științific și expozițional. Inscripția, păstrată parțial, cu unele litere de pe margini distruse din antichitate pare să fie una extrem de importantă care atestă, dacă mai era nevoie, activitatea de exploatare a sării din zonă. Deopotrivă poate aduce informații și despre personaje care într-o anumită perioadă de timp îndeplineau o serie de funcții, atribuții, obligații. Ea încă nu a fost descifrată, specialiștii așteptând mai întâi curățarea literelor acoperite astăzi de pământ și licheni.
Una peste alta, inscripția asta nu ar fi prima piesă de patrimoniu importantă de pe raza orașului nostru. Zeci de piese au ieșit la iveală în decursul anilor. Parcă numărul lor a crescut chiar în ultimii ani. În plus, pe raza satului Războieni-Cetate de câțiva ani se desfășoară cercetări arheologice sistematice în așezarea (vicus-ul) care înconjura castrul Alei I Batavorum, unitate de cavalerie romană staționară aici de la începutul provinciei romane Dacia.
Și acum urmează o întrebare la care vă invit sa răspundeți prin comentarii. Ar fi oportun un muzeu la Ocna Mureș? Piese/exponate care să spună o poveste interesantă ar fi, fără dubiu! Nu mai departe de această inscripție de la care am pornit. Muzeul Național al Unirii are zeci, poate chiar sute de inscripții romane, asta ca să nu mai enumerăm un număr mult mai mare de piese sculpturale de altă natură. Piese care în bună măsură își au povestea lor legată de Apulum. De orașele romane de acolo. Din discuțiile cu specialiștii din Alba exista o mare disponibilitate pentru înființarea unui muzeu la Ocna Mureș.
Mai mult, administrația locală a și început demersurile pentru obținerea unui spațiu adecvat.
,,Primăria Ocna Mureș a depus în urmă cu ceva timp la Ministerul Dezvoltării documentația necesară prin care cerem cedarea vechii clădiri a finanțelor de lângă parc spre administrarea proprie pentru a deschide un muzeu la Ocna Mureș.” a declarat Silviu Vințeler, primarul orașului, pentru Ocna Mureș Online.
Un muzeu la Ocna Mureș ar însemna un punct de atracție și pentru turiștii ce ne vizitează orașul, un mod de a petrece timpul liber, un loc aparte în care vom putea duce elevi ai școlilor din oraș și să vadă istoria orașului în care ei cresc.
Există pe raza județului comune mult mai mici cu expoziții locale. Oare noi, comunitatea locală ne dorim așa ceva? Știu, în piramida nevoilor umane a lui Maslow nevoia de cunoaștere și de cultură e în vârf. Avem noi comunitatea maturitatea de a o afirma? Vrem noi un muzeu la Ocna Mureș?