Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Sărbătoarea Sânzienelor

Publicat

- 179 vizualizări

Ziua iei este mereu un prilej de …..mândrie națională ! Ca urmare, i-am acordat atenția cuvenită, întampinând-o și noi, copiii din Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș, înveșmântați în cele mai frumoase costume populare.

            Ne-am adunat cu toții la Casa de cultură „Ion Sângerean” din Ocna Mureș fiind întâmpinați cu bucurie de către doamna Liana Stoica, directorul casei de cultură, care ne-a pregătit o frumoasă expoziție cu costume populare romanești, astfel încât ne-am simțit ca într-o sală de Muzeu Etnografic.

Invitata de onoare, în persoana doamnei Anca Maria, pasionată de confecționarea frumoaselor noastre costume populare, în special al ielor, le-a prezentat copiilor istoricul costumului popular, care a prins culoare și formă artistică în broderii deosebite din priceperea și pasiunea pentru frumos a femeilor românce…..poate a bunicelor și stră-bunicelor noastre ! Copiii s-au bucurat să descopere aceste mici istorioare în chiar iile purtate de ei.

Prestația lor artistică n-a fost mai prejos, întrucât cei mai mici din clasa pregătitoare au prezentat jocul popular „Drag mi-e jocul românesc”, bătând ritmul cu piciorul și cântând cântecul împreună cu toți cei de față. S-au recitat poezii bine alese și s-a jucat dansul fetelor de la Căpâlna, într-o versiune modernă.

Astfel, copiii îndrumați de Orga Raluca, Morovan Cristina, Doina Anghel, Cramba Cristina și Huiculescu Geta au sărbătorit cu fastul îngăduit vârstei lor această frumoasă sărbătoare !

Filiala Filantropia Ortodoxă din Ocna Mureş a luat fiinţă în anul 2003 şi oferă servicii sociale unui număr de 78 de copii, prin cele cinci servicii sociale licențiate: Casa de Tip Familial,  Centrele de zi din Ocna Mureș și Războieni. Tinerii beneficiari sunt sprijiniţi pentru a nu abandona şcoala, pentru a-şi îmbunătăți rezultatele şcolare şi a-şi forma principii şi conduite morale de viaţă. De asemenea, în tot acest timp funcționează și un serviciu de îngrijire la domiciliu pentru persoanele adulte cu dizabilități, în care sunt sprijiniţi 10 persoane, iar de la 1 decembrie 2023 Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități, unde în prezent sunt ocrotiți 27 de beneficiari.

Geta Huiculescu

profesor la Filiala Filantropia Ortodoxă Ocna Mureș

Citește mai departe