Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

„Sarea în bucate” a comunității

Publicat

- 331 vizualizări

VECINA  MEA din Ocna Mureș împlinește azi 77 de ani

– Schiță de portret –

Dacă nu-i spun numele este pentru că nu i-am cerut permisiunea și, pentru că multe din trăsăturile ei fac frumusețea altor femei – mame, bunici sau străbunici.

Vecina mea nu este o persoană perfectă dar, pentru mine, este o persoană specială; pentru mine, ea nu are vârstă, chiar dacă azi, documentele oficiale arată că împlinește 77 de ani.

Timp de peste 40 de ani, am contribuit la formarea și educarea a tot atâtea generații de studenți, cărora le-am fost profesoară. În momentele de relaxare, când puteam vorbi altceva cu aceștia decât despre franceza de afaceri, studentele m-au întrebat: – Doamnă, este bine (să fii) măritată? – Da, le-am răspuns, este bine! Doar că, dacă o faci prin propria-ți decizie, îți asumi și… o duci până la capăt, mai ales când ai copii. Nu dai bir cu fugiții la primul obstacol.

În acești parametri de convingere proprie, se înscrie personalitatea Vecinei mele; nu a dat niciodată bir cu fugiții deși, de tânără sau chiar foarte tânără, a fost împovărata cu griji deosebit de dure pentru binele celor din jur.

Vecina mea nu are școli înalte și, de fapt, nu acelea îți dau neapărat înțelepciunea protectoare și întăritoare pentru o viață întreagă, ci, lucrarea neîntreruptă pe care o faci asupra propriei gândiri, a propriilor atitudini și acțiuni.

Vecina mea știe să asculte cu răbdare ce alții vor să-i spună și extrage de aici, cu înțelepciune, o învățătură pentru propria-i viață.

După o jignire, se îmbunează și iartă chiar dacă sufletul ei continuă să fie rănit.

După un eșec, nu se dă bătută, ci o ia de la capăt.

După ce o convingere îi e contrazisă de realitatea dură a vieții, se supune schimbării.

Când i se pun piedici, ea caută alte cărări pe care să ajungă unde și-a propus.

Când o vorba de duh îi iese în cale, și-o însușește și face din ea un suport moral.

Când un lucru nu e la locul lui, caută să-l îndrepte.

Când i se bate la ușă, ea o deschide larg primind cu generozitate musafirul.

Când momentul este prielnic, poate fi și șugubeață, știind să râdă cu poftă.

Cuvintele ei blânde și înțelepte alină durerile celorlalți.

Știe să dea un sfat  izvorât din experiența ei de viață.

Nu se plânge și mai ales, nu vorbește despre durerile ei.

Cu rugăciune, cumpătare, căutare, dăruire ce se sprijină pe o inteligență ascuțită, Vecina mea le duce pe toate câte și le-a asumat și continuă să și le asume.  

Cei 77 de ani, încărcați așadar cu de toate, nu sunt puțini și nu sunt ușor de dus. Cum misiunea ei nu s-a încheiat, trebuind să reziste pe mai departe, i-am smuls promisiunea că va șterge din vocabularul ei cuvântul bătrânețe ce își înfige perfid, ghearele, deopotrivă în mintea și în sufletul nostru, dacă îl rostim mereu.

Cu siguranță, cititorule, cunoști și alte persoane înzestrate cu asemenea calități. Prin această schiță de portret, lor li se alătură Vecina mea, M.C. din Ocna Mureș – și toate, împreună, aceste ființe speciale, valorează pentru  comunitatea de aici, ca sarea în bucate.

Îți mulțumesc, draga mea VECINĂ pentru că exiști pentru noi, cu o omenie și prietenie pe care o prețuim nemăsurat.

LA MULȚI ANI !

25 ianuarie 2024

Maria Dipșe (Mia Marcu)

Citește mai departe