Articolele zilei
Lansare de carte la Ocna Mureș: ”BĂILE SĂRATE OCNA MUREȘ – o istorie a sării și a băilor sărate”, autor Cristian Mureșan
Sâmbătă, 13 ianuarie 2024, a avut loc, la Casa de Cultură ”Ion Sângereanu” din Ocna Mureș lansarea cărții ”BĂILE SĂRATE OCNA MUREȘ – o istorie a sării și a băilor sărate” scrisă de Cristian Mureșan.
Comisar șef de poliție Cristian Mureșan, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, este din Ocna Mureș dar locuiește în prezent la Alba Iulia. Polițistul-scriitor cum a fost numit în presă, a mai mai lansat, în 2021, lucrarea „Imagini în oglinda timpului”, un veritabil ghid al orașului Marii Uniri de la 1918, Alba Iulia. De asemenea, în 2019 acesta a publicat un alt volum dedicat orașului în care s-a născut și a crescut, denumit „Ocna Mureș în imagini”.
Mai mult, Cristian Mureșan, a colecționat de-a lungul timpului cărți poștale, vederi, cu orașul Ocna Mureș din trecut. Colecția impresionantă, pe care Cristian a adunat-o în ani de zile a fost donată anul trecut Muzeului Unirii din Alba Iulia pentru a fi păstrată în condiții optime și de a fi expusă cu orice prilej publicului larg. Colecția este o veritabilă oglindă spre trecut cu orașul sării de pe malul Mureșului de la începutul secolului XX. Cum îi place lui să spună: a reușit să adune înapoi, din întreaga lume aceste cărți poștale și să le redea publicului larg, în special ocnamureșenilor și orașului pe care-l iubește așa de mult.
Ultima carte a scriitorului Cristian Mureșan ”Băile sărate Ocna Mureș – o istorie a sării și a băilor sărate” surprinde, pe lângă viața minerilor de la Ocna Mureș, și evoluția băilor sărate de aici, de la începuturile din secolul al XIX-lea și până în prezent, când în oraș funcționează unul dintre cele mai noi și mai moderne complexe balneare din România.
„Am elaborat această lucrare pentru prețuirea pe care o port acestui colț de Rai și minunaților oameni ce viețuiesc aici. Am scris în amintirea bunicului meu, Mureșan Victor, lucrător minier și a mirosului de sare pe care-l propaga în casă când se întorcea de la mină, resimțit și acum de tatăl meu și care se transmite, parcă telepatic, inexplicabil și mie.”, a scris Cristian Mureșan în mesajul care prefațează cartea.
Publicația, care a văzut lumina tiparului cu sprijinul Consiliului Județean Alba, a fost tipărită, pentru moment în doar 300 exemplare însă pe viitor, sunt șanse să o găsim în librării.
Acest mesaj trebuie transmis mai departe, iar flacăra torțelor care a luminat inima pământului să dăinuie peste veacuri pentru ca generațiile viitoare să cunoască cum s-a pus piatra de temelie a acestui oraș”, a scris Cristian Mureșan în mesajul care prefațează cartea.