Articolele zilei
Asigurarea facultativă a locuinței este bună sau nu? Iată câteva mituri și adevăruri
Atunci când vine vorba despre asigurarea locuinței, majoritatea oamenilor se confruntă cu unele opinii. Acestea sunt mituri sau concepții eronate, care îi pot împiedica să ia decizia corectă și să își protejeze locuința, dar și bunurile, în mod corespunzător. Asigurarea facultativă a locuinței este o piesă esențială, de bază, în întregul puzzle al securității financiare. Cu toate acestea, deși are o importanță foarte crescută, este adesea învăluită în confuzia generată de aceste mituri.
Pentru ca tu să poți să iei decizii informate și să te simți în siguranță în propria locuință, facem puțină lumină asupra celor mai comune mituri și adevăruri referitoare la asigurarea facultativă a locuinței.
5 mituri despre asigurarea facultativă a locuinței
· Mit – „Eu nu am nevoie de asigurare. Casa mea este sigură și este ok și fără.” Adevărul este că fiecare locuință este la fel de expusă la riscuri semnificative. Fie că este vorba despre incendii, cutremure sau furtuni și inundații, astfel de evenimente neprevăzute pot cauza pagube grave. Astfel, asigurarea facultativă a locuinței de la Asirom te protejează din punct de vedere financiar în asemenea situații. Da, o asigurare, de orice fel, nu face ca aceste calamități să nu aibă loc. Acest lucru nu este controlat de asigurări. Însă la ceea ce ajută este că acoperă costurile daunelor provocate de ele și nu trebuie să stai tu cu această grijă.
· Mit – „Absolut toate bunurile sunt acoperite de asigurarea facultativă.” Multe dintre polițele de asigurare au anumite limite de acoperire. Este foarte important să cauți acea asigurare care acoperă tot ceea ce ai nevoie. Trebuie să citești cu atenție polița și să iei în considerare adăugarea unei acoperiri suplimentare pentru bunurile care nu sunt trecute acolo, dar pe care le vrei acoperite. În cazul în care deții obiecte care depășesc limitele financiare, o discuție cu asiguratorul te poate ajuta mult. Poți obține o poliță separată pentru acestea.
· Mit – „Asigurarea facultativă acoperă orice daune.” De obicei, termenii din sfera absolutistă (orice, întotdeauna, niciodată etc.) nu sunt foarte viabili. Sunt abstracți și, de regulă, nu se poate întotdeauna orice. Asigurările facultative pentru locuință acoperă foarte multe situații. Însă nu totul și orice. Tocmai de aceea trebuie să acorzi o mare atenție poliței și să știi ce este și ce nu este asigurat.
· Mit – „Asigurările facultative sunt foarte scumpe și nu merită să faci una.” Ei bine, prețul depinde de foarte mulți factori printre care locația, valoarea locuinței, istoricul persoanei pe numele căruia va fi asigurarea, situațiile acoperite etc. Asta înseamnă că două persoane pot avea costuri total diferite pentru asigurările facultative. Ceea ce înseamnă că această generalizare este un mit. Poți discuta cu asiguratorul pentru a vedea în ce măsură poți reduce costurile pentru a găsi cea mai convenabilă soluție pentru tine. Însă lipsa asigurării nu este una.
· Mit – „Procesul prin care obții asigurarea facultativă este unul foarte complicat.” Nu este așa. Da, sunt implicați unii termeni și unele concepte specifice, însă agenții de asigurări sunt dispuși să explice totul până la cel mai mic detaliu. Este important să pui întrebări peste întrebări pentru a înțelege mai bine și a fi informat corect. În felul acesta vei putea să iei cea mai bună decizie cu privire la ce tip de asigurare îți dorești pentru locuința ta. Totuși, dacă știi deja ce ai nevoie, la Asirom, în cazul asigurării facultative pentru locuință îți poți configura singur polița și chiar să o cumperi fără implicarea altor persoane.
În concluzie, asigurarea facultativă a locuinței este o investiție care poate fi de folos în multe situații. Este important să nu te lași influențat de mituri și concepții greșite, ci să te informezi direct de la sursă și să alegi polița potrivită nevoilor tale.
sursa foto: freepik.com