Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Comunicat de presă finalizare proiect parc fotovoltaic Ocna Mureș

Publicat

- 122 vizualizări

U.A.T. Ocna Mureș, în calitate de Promotor, a implementat proiectul nr. 2019/ 104281 cu titlul ”Realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producere de energie electrică pentru consumul propriu al Orașului Ocna Mureș” / ” Building of a Photovoltaic System to Produce Electricity for Ocna Mures Municipality Own Use”.

Proiectul a fost finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

Valoarea totală a grantului aprobat a fost de 559.100 euro, acoperind 85% din costurile totale estimate ale proiectului. Cota de co-finanțare adusă ca și contribuție proprie a fost de 15%.

Localizarea sistemului fotovoltaic: orașul Ocna Mureș, str colonia peste Mureș nr 9, în imediata apropiere a Liceului Tehnologic, liceu care dealtfel, este deja racordat direct la sistemul fotovoltaic.

Scopul proiectului, acela de a reduce costul consumului de energie electrică pentru iluminatul public al Orașului Ocna Mureș, a clădirii Primăriei, precum și a altor clădiri publice de pe raza orașului (școli, grădinițe, bibliotecă publică, Casa de Cultură, etc.) a fost îndeplinit.

De asemenea, principalii indicatori ai proiectului asumați, respectiv o producție anuală de energie electrică de 630 MWh, o reducere a emisiilor de CO2 estimată la 441 tone/an și un nou loc de muncă creat, au fost realizați în întregime.

Pentru realizare parcului fotovoltaic și racordarea acestuia la rețeaua electrica de distribuție a fost semnat, în data de 17.03.2022, contractul nr. 4655, având ca furnizor/executant: Asocierea MODERN POWER SYSTEMS – lider de asociere, LUNA ELECTRIK LEKTRONIK SANAYI VE TICARET A.S. – asociat, ELECTROMARA – asociat, având ca subcontractant pe PARCROM SERVICE SRL.

Furnizarea și instalarea parcului fotovoltaic (inclusiv racordarea acestuia la rețeaua electrică de distribuție) au durat 16 luni (lucrările au fost finalizate în data de 17.07.2023), valoarea finală a acestora fiind de 2.776.633,63 lei fără TVA (3.304.194,02 lei cu TVA).

Finanțarea contractului a fost asigurată din EEA and Norwegian Financial Mechanisms 2014-2021, “Energy Programme in Romania”, Prioritatea Energy Efficiency. Finanțarea nerambursabilă reprezintă 85 %, iar cota de cofinanțare din bugetul local a fost de 15 %.

Realizarea investiției a presupus amenajarea terenului și împrejmuirea acestuia, instalarea a 1352 de panouri fotovoltaice și a celorlalte componente ale sistemului și legarea acestuia la rețea, fiind vorba despre un sistem on grid.

Astfel, în cadrul proiectului, au fost executate următoarele tipuri de lucrări:

– A fost realizat un gard de protecție perimetral, având o înălțime de 2m;

– Pentru amplasarea panourilor fotovoltaice a fost realizată o structură metalică, fixată la sol prin șuruburi speciale ce nu necesită fixare prin beton;

– Au fost instalate 1352 panouri fotovoltaice PhonoSolar PS370M4-20 cu o putere instalată de 3 70W fiecare, conectate la 5 invertoare cu o putere nominală de 110kVA, tip Sungrow SG110CX;

– Invertoarele au fost conectate la un post de transformare în anvelopă de beton, echipat cu transformator 630KVA, compartiment medie tensiune și joasă tensiune. În compartimentul de joasă tensiune a fost prevăzut sistemul de supraveghere TVCI;

– Au fost amplasate 8 camere IP de supraveghere perimetrală și lămpi LED pentru iluminarea perimetrului.

            Vineri, 25 august 2023, ora 12:00, în sala mare a Casei de Cultură ”Ion Sângerean” din Ocna Mureș va avea loc conferința de presă privind finalizarea proiectului.

Citește mai departe