Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Glafurile pentru ferestre – un element antic sau esențial în ziua de astăzi?

Publicat

- 61 vizualizări

Termenul de glaf este unul destul de necunoscut în ziua de astăzi. De altfel, acest element nici nu mai apare la majoritatea ferestrelor, fiind încet-încet uitat. Totuși, utilitatea și eficiența sa nu trebuie uitate.

Chiar și acum, acestea glafuri ferestre au un scop bine definit și stau la baza unei tâmplării de calitate superioară, anume care promovează confortul prin menținerea unei temperaturi plăcute în interiorul locuinței.

Iată ce trebuie să știi despre glafurile pentru ferestre. Iată de ce montarea acestora, în cazul în care ele lipsesc, este absolut necesară!

Ce este un glaf?

Glaful face parte din rama ferestrei în sine și poate fi observat la baza ramei respective. Acesta este prezent atât la interior, cât și la exterior și apare de regulă sub forma unei plăci de piatră naturală sau granit. Deseori, oamenii numesc acest element pervaz chiar dacă, în teorie, pervazul reprezintă un cu totul alt element de tâmplărie.

Din punct de vedere tehnic, aceste glafuri ferestre au rolul de a căptuși partea inferioară a golului unei ferestre. Astfel, poți observa cum acest element începe să capete un rol izolator în construcția unei ferestre. Prin urmare, glaful este un element aferent confortului oferit de o fereastră termopan (și nu numai) de calitate superioară.

De ce sunt glafurile necesare?

Glafurile, contrar așteptărilor, au mai multe beneficii și aplicații la nivelul unei ferestre:

  • Sunt o componentă esențială în menținerea unui nivel scăzut de umiditate în interior.
  • Totodată, previn pătrunderea aerului și curenților din exterior.
  • Aceste elemente previn scurgerea apei pe pereții locuinței. Astfel, sunt o componentă esențială în conservarea integrității pereților.
  • La exterior, glafurile promovează scurgerea corespunzătoare – anume complet în exterior și nu de-a lungul pereților locuinței. Desigur, pentru un asemenea efect, glafurile trebuie instalate adecvat, anume la unghi înclinat.
  • Toate cele de mai sus contribuie la izolare de excepție împotriva tuturor factorilor de mediu care îți pot afecta locuința.
  • Nu în ultimul rând, glafurile fixează în loc tocul ferestrelor. Acestea sunt elementele care reduc complet riscul ca tocurile să își schimbe poziția în timp. Cel mai bun lucru constă în faptul că montarea unui glaf este foarte ușoară. Astfel, dacă acesta lipsește de la fereastra ta, adăugarea sa nu este o corvoadă.

După cum poți observa, glafurile nu sunt nicidecum un element antic. Ba dimpotrivă, acestea sunt un aspect esențial al oricărei ferestre de calitate superioară, indiferent de tipul acesteia. Locuința ta, fie că este vorba despre o casă sau un apartament, trebuie să fie echipată cu glafuri la ferestre!

Citește mai departe