Articolele zilei
Cum să previi apariția tartrului? Află mai multe despre îngrijirea corectă a dinților!
Trăim vremuri în care imaginea este foarte importantă, iar zâmbetul unei persoane poate să devină carte de vizită. Igiena orală nu este esențială doar pentru aspectul și mirosul plăcut al cavității bucale, principalul motiv pentru care ne îngrijim dinții este sănătatea lor. Cu cât ai mai multă grijă de dinții tăi, cu atât te bucuri mai mult de ei și stai departe de stomatolog. Din păcate, cei mai mulți ajung să trateze problemele apărute, neavând grijă să le prevină.
Iată ce trebuie să știi despre tartru:
Tartrul este acea depunere calcificată care se formează pe suprafața dinților, este rezultatul amestecului dintre bacteriile din cavitatea bucală și alimentele consumate. Astfel, dacă nu ai o igienă orală adecvată poate apărea placa bacteriană, o zona aderentă și propice pentru tartru care este foarte greu spre imposibil de îndepărtat doar prin periaj. Tartrul se formează atât pe suprafața exterioară a dintelui cât și sub gingie, din acest motiv există două tipuri: tartru supragingival și tartru subgingival.
Tartrul supragingival este cel care se formează la exterior, este vizibil, iar în funcție de alimentele consumate poate să contribuie la colorarea neaspectuoasă a dintelui, depuneri galbene sau chiar maro. Acest tip de tartru facilitează apariția cariilor.
Tartrul subgingival este destul de similar celui menționat anterior, doar că este mai dur și greu vizibil. Uneori, tartrul subgingival este prezent fără ca tu să știi. Din acest punct de vedere este mai periculos pentru că poate ataca gingia și rădăcina dinților. Este important ca regulat, minim o dată pe an, să faci un control stomatologic specializat și să afli dacă este necesar un detartraj.
Iată care sunt pașii pentru o igienă orală bună:
- Folosirea aței dentare sau a irigatorului bucal
Înainte de a începe să periezi dinții este ideal să folosești ața dentară. Aceasta este o variantă foarte bună de a elimina resturile alimentare greu accesibile dintre dinți. Însă, cum toate lucrurile evoluează, a apărut și o variantă mai bună decât ața dentară: irigatorul bucal. Acesta este un aparat care funcționează pe bază de jet de apă care este furnizată continuu – deci, un duș bucal de la altex.ro este o investiție bună pentru că are utilizări nelimitate, pe când ața dentară se termină rapid și este nevoie să achiziționezi mereu una nouă. Avantajele irigatorului bucal sunt multiple, pe lângă utilizările repetate, iar calitatea curățării este mult mai bună. Jetul de apă pătrunde acolo unde ața dentară nu poate, cu precădere în zona gingiilor.
- Perierea corectă a dinților
Abia după ce cureți dinții cu ață dentară sau irigator bucal poți începe periajul. Acesta trebuie făcut corect, de jos în sus pe toată suprafața dintelui, atât în față, cât și în zona din spate. În funcție de sensibilitatea dinților și a gingiilor, poți alege periuța de dinți: soft, medium sau strong. Medicii stomatologi recomandă utilizarea pastei de dinți fără a umezi periuța, pasta va face ”spumă” oricum pentru faptul că ia contact cu saliva din cavitatea bucală. Este recomandat să periem foarte bine până simțim că dinții nu au porozități și este ideal să facem acest lucru după fiecare masă.
- Clătirea dinților și utilizarea apei de gură
După ce ai utilizat ața dentară/irigatorul bucal și periuța de dinți urmează să clătești gura. În primă fază clătirea se face cu apă pentru a elimina resturile alimentare și a pastei de dinți. După ce cavitatea bucală este clătită, repetă procesul folosind de data aceasta apă de gură. Aceasta îndepărtează bacteriile, așadar previi apariția plăcii bacteriene și implicit apariția tartrului.
Așadar, este foarte important să ai grijă de dantura ta pentru a o menține sănătoasă, reușind astfel să te bucuri de ea un timp îndelungat. Plus, costurile de tratament al unui singur dinte sunt mult mai mari decât a achiziționa o periuță de dinți bună, o pastă de dinți de calitate și un irigator bucal.
Sursă foto: pexels.com