Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

”Ziua Poeziei din temnița comunistă”, organizată de Liceul Tehonologic Ocna Mureș și Centrul Multicultural ”Liviu Rebreanu” Aiud

Publicat

- 157 vizualizări

Liceul Tehnologic Ocna Mureș și  Centrul Multicultural ”Liviu Rebreanu” Aiud  au organizat în data de 16 mai 2023, la Monumentul ”Calvarul Aiudului” din Aiud, evenimentul ”Ziua Poeziei din temnița comunistă”. Tematica momentului cultural-artistic a fost legată de „14 mai – Ziua Națională  de cinstire a martirilor din închisorile comuniste”.

 În deschidere,  tonul înalt și emoționant al evenimentului a fost dat de coriștii Scolii Gimnaziale ”Avram Iancu” Unirea, dirijați de prof. Moldovan Mihail,  care au interpretat piesele ”Aici e Aiudul” și ”Unde sunt cei care nu mai sunt?”.

Au moderat bibl. Luminița Bugan, Liceul Tehnologic Ocna Mureș și Ioan Hădărig, Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud.

S-a insistat asupra faptului că rezistența în fața morții, din închisorile comuniste, s-a făcut prin credință și cultură,  iar poezia scrisă în celule constituie un autentic  document istoric.

Momentul artistic a fost susținut de elevii pregătiți de prof. Szylaghi Anemona și prof. Rusu Ramona de la Colegiul Național Titu Maiorescu Aiud, prof. Nicoară Antoaneta de la Liceul Tehnologic Aiud, prof. Iepure Iulia, prof. Ioan Casandra, prof. Lupu Anda de la Școala Gimnazială Axente Sever Aiud, dir. prof. Moldovan Florina, prof. Popovici Daniela de la Școala Gimnazială Avram Iancu Unirea și prof. Căpîlna Maria și bibl. Maria Oargă de la Liceul Tehnologic Alexandru Borza Ciumbrud. Au participat cu elevi la eveniment prof. Tocanel Alina de la Colegiul Național Titu Maiorescu Aiud, prof. Fleacă Simona, bibl. Farca Victoria de la Liceul Tehnologic Aiud.

Evenimentul a făcut parte din seria de activități propuse în cadrul proiectului în parteneriat ”Poezia – mărturie din temnița comunistă”, aflat la ediția a IV-a.

Fotografii de Andrei Bako

Citește mai departe