Suntem şi pe:
Clinica Sante

Evenimente

Întâlnire cu Eminescu

Publicat

- 122 vizualizări

Ziua Culturii Naționale nu a trecut ca o zi obișnuită la Ocna Mureș.

În Casa de Cultură „Ion Sângerean” din  comunitate, ne-am întâlnit cu Eminescu într-un spectacol de calitate, oferit celor care respectă și care și-au făcut timp să fie prezenți la o astfel de manifestare. Un public avizat, de la profesori la elevi sau persoane din diferite domenii, a apreciat fiecare punct prezentat.

Programul întocmit echilibrat a cuprins piese corale prin grija Corului DORULEȚ, dirijor, prof. Eva Forika, evocarea vieții și activității poetului, recitări organizate cu elevi de gimnaziu, prof Victoratos Teodora, sau lectura unor versuri eminesciene de către elevi de liceu, apropiați de poezie.

Un punct care a ținut sala „cu sufletul la gură” a fost prezentarea de înaltă ținută a unor momente mai puțin cunoscute din viața poetului. Profesorul Popovici Pantilimon, așa cum ne-a obișnuit, a scos la lumină din arhivele Bibliotecii Centrale Universitare Cluj, biblioteca online, „Legătura lui Eminescu cu Transilvania”, reflectată în „Periodicele românești”. Informațiile foarte prețioase, răscolitoare uneori, bine structurate, au fost expuse într-un mod plăcut, pe înțelesul tuturor, dar cu mare profesionalism.

Ziua Culturii Naționale a reunit și mici dansatori din Ansamblul „Tradiții Uiorene”, instructor Liana Stoica, soliști vocali- Vesa Georgiana și Hoca Sonia-, acompaniate la pian de prof. Levente Szocs, expoziție de carte tematică și tablouri de broderie artistică, tip goblen, oferite publicului de creatorul popular Maria Anca din comuna Livezile și prof. Rasa Maria.

Remarcabil este faptul că în sala de spectacol s-au aflat, alături de profesori, elevi de gimnaziu și de liceu, care au răspuns provocării lansate de pe scenă, într-o recitare interactivă a mai multor fragmente de poezie eminesciană.

O zi marcată așa cum se cuvine, Ziua Culturii Naționale!

Aducem mulțumiri:

Corului Doruleț

Prof. Eva Forika

Prof. Victoratos Teodora

Prof. Popovici Pantilimon

Ansamblului Tradiții Uiorene

Elevilor recitatori

Soliștilor vocali

Prof. Levente Szocs

Prezentatorului

Publicului

Organizator,

Președinte Asociația Corală DORULEȚ,

Prof. Elena Cărunta

Citește mai departe