Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Mobilier de tip Montessori pentru o dezvoltare armonioasă a copilului

Publicat

- 90 vizualizări

Mai toți părinții au auzit, cel puțin în ultimii ani, de Maria Montessori, medic și educator de origine italiană, care a dezvoltat metode educaționale bazate pe modul natural de învățare al copiilor. Metodele implementate de Maria Montessori au aplicabilitate în toate aspectele educației și creșterii copiilor, inclusiv în modul în care este amenajată camera acestora și tipul mobilierului destinat copiilor.

Dacă te întrebi care sunt beneficiile unui mobilier adaptat în acest sens, citește mai departe pentru a afla răspunsurile:

Ce este, în primul rând, mobilierul Montessori?

Piesele de mobilier adaptate Montessori sunt versiuni ale mobilierului obișnuit pentru adulți, reduse la dimensiuni mai mici, dar potrivite pentru copii. În cele mai multe cazuri, piesele de mobilier obișnuite și cele Montessori, nu sunt cu mult diferite, exceptând dimensiunile și poate ușurința cu care se deschid și se închid dulapurile și sertarele. Pentru o fiabilitate mai mare a sistemelor de deschidere a sertarelor și dulapurilor, poți încerca balamale pentru mobilier de la RegencyCompany.ro. Este important ca piesele de mobilier pentru copii să fie sigure dar și ușor de utilizat. Altfel s-ar putea să creeze frustrare și să declanșeze tantrumuri pe care cu siguranță nu le vrei din partea celui mic.

Un alt aspect foarte important, la care poate nu te așteptai, este că mobilierul Montessori nu este unul viu colorat și plin de personaje din desene animate sau alte figurine pentru copii. Acestea distrag atenția copiilor și reduc capacitatea de a se concentra la activitatea de bază.

Care sunt beneficiile mobilierului Montessori și a celui adaptat ca dimensiune pentru copii?

În primul rând, copiii se simt respectați și incluși în tot ceea ce înseamnă activitatea casnică. Prin faptul că cei mici pot să facă lucrurile singuri, capătă de timpuriu o autonomie mai mare și încredere în forțele proprii. Aceste caracteristici se transmit, fără doar și poate, la vârsta adultă și pot contribui la realizările personale.

La vârsta copilăriei, pe lângă dezvoltarea independenței și a încrederii în sine, mobilierul de tip Montessori permite și o creștere și dezvoltare a corpului armonioase. Dintre cele mai importante beneficii ale mobilierului pentru copii, întâlnim o postură a corpului mai bună, îmbunătățirea motricității grosiere și fine, dar și dezvoltarea imaginației și creativității. Unde mai punem ca mobilierul de dimensiuni mici te poate scuti pe tine ca părinte să faci absolut tot pentru cel mic.

Mobilierul de tip montessori poate fi integrat în aproape orice încăpere a casei, plecând de la camera copilului, care este poate cea mai importantă, până la bucătărie, baie, living și chiar și holul din care cel mic trebuie să-și ia hăinuțele și încălțămintea de exterior. 

Mobilierul Montessori, cu puțină documentare și cercetare de piață, nu ar trebui să fie unul foarte costisitor. Acesta este de dimensiuni mici, deci implică mai puține materiale, nu este foarte complex, astfel încât să poată fi utilizat de către copii, și nu implică cheltuieli mari de transport. Unde mai punem că, ulterior, după ce nu mai este utilizat de către copil și dacă mobilierul este încă în stare bună, îl poți vinde mai departe și îți poți recupera parțial investiția.

Beneficiile educației Montessori sunt incontestabile și aplicate la nivel internațional. Acestea au efecte benefice dovedite în timp și nu doar contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor , dar și ușurează viața părinților.

Sursa foto: Unsplash.com

Citește mai departe