Articolele zilei
Cum combatem fast fashion? 4 moduri prin care să-ți construiești o garderobă sustenabilă
Discuțiile despre cumpăratul hainelor în exces și din locurile nepotrivite sunt din ce în ce mai întâlnite în mediul online, mișcările de ecologizare și protejare a mediului dezvoltându-se tot mai mult. Chiar dacă nu e un proces ce se poate întâmpla peste noapte, orice pas contează și fiecare dintre noi poate lua parte la stoparea industriei de fast fashion.
Iată 4 pasi simpli prin care să ai o garderobă sustenabilă
1. Cumpără haine de calitate
Primul pas în consolidarea unei garderobe durabile este, evident, alegerea unor piese de calitate. Alege materiale organice care te vor ține o perioadă mai lungă și nu se vor uza atât de repede după mai multe spălări. De asemenea optează pentru croiuri clasice și culori neutre care să îți reprezinte stilul și care nu se vor demoda în timp. Alege să inveștești în piese mai scumpe, de designer sau de la producători locali, pentru că vei oberva în timp calitatea lor, față de hainele din mall. Mai mult decât atât, o variantă mai accesibilă sunt magazinele second hand. Aici poți da peste fel și fel de piese deosebite, cu o calitate de excepție.
2. Îngrijește-ți piesele vestimentare corect
Fii atent la eticheta hainelor! Etichetele conțin instrucțiuni despre îngrijirea materialelor și informații importante despre cum să le menții durata de viață un timp mai îndelungat. Asigură-te că le speli la temperaturi reduse și ai un uscător de rufe de la altex.ro de calitate care nu va slăbi materialul acestora. De asemenea, depozitarea lor este foarte importantă. Așează hainele pe umerașe pentru a nu forma cute și a necesita călcarea suplimentară. Dacă decizi să le împături, alege o modalitate potrivită pentru tipul de material și așează-le ordonat în funcție de acest aspect.
3. Apelează la un stilist
Pentru a crea o garderobă durabilă, cel mai bine este să apelezi pentru început la un stilist vestimentar. Acesta te va ajuta să înțelegi ce culori și croiuri ți se potrivesc, iar astfel nu vei mai cumpăra haine ce nu îți vin bine și le ții în dulap degeaba. El te poate ajuta să îți găsești stilul, îți va da recomandări de locuri de unde poți achiziționa haine sustenabile și veți crea împreună o garderobă durabilă.
4. Reciclează
Pasul final în începerea demersurilor pentru combaterea producției de haine mass market este reciclarea. Alege să îți donezi hainele vechi sau cele pe care nu le mai porți. Dacă te consideri o persoană mai creativă poți chiar încerca să le oferi o altă întrebuințare, oferindu-le o nouă viață. Fie că ai abilitățile necesare sau apelezi la un croitor, atâta timp cât noua ta piesă este mai de folos decât forma ei precedentă, înseamnă că reciclarea funcționează.
Ține cont de aceste 4 sfaturi simplu de pus în practică, iar împreună putem reuși să combatem supraproducția de haine în masă. Efectele negative ale acestei industrii sunt atât materiale, împotriva mediului, cât și morale, față de angajații săi. Cu toate acestea, mobilizarea tinerilor pe rețelele de socializare duce la formarea unei comunități tot mai mari ce are ca interes primordial stoparea acestor efecte negative.
sursa foto: pexels.com