Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

”Luminația” la Ocna Mureș

Publicat

- 1.034 vizualizări

De câteva zile centrul orașului Ocna Mureş e plin de crizanteme. Forfotă mare, e un du-te vino, maşini cu numere din alte judeţe sau chiar din alte ţări străbat străzile oraşului. Ai zice că oraşul se pregăteşte de sărbătoare. Da, mi-am amintit  e într-adevăr o sărbătoare dar cu ghilimele de rigoare. Pentru o zi, de 1 noiembrie, ne reunim în familie şi mergem la cimitir să aprindem o lumânare şi să punem o floare la mormintele celor care nu mai sunt printre noi.

Ziua de 1 noiembrie este cunoscută, în special în Transilvania, ca şi ziua de „Luminaţie“ sau „Ziua Morţilor“. În fiecare an, mii de credincioşi merg la mormântul celor care au trecut în eternitate, aranjează morminte, aprind o lumânare, spun o rugăciune şi dau pomană pentru amintirea celor dragi. Istoria acestei zile este una care se întinde pe durata a câteva secole, fiind caracteristică religiei catolice şi preluată de ortodocşi în secolul XX.

La Ocna Mureş acest obicei este păstrat cu sfinţenie, încă cu multe zile înainte, cimitirul oraşului se umple de lumină şi flori de la cei care din diferite motive nu pot fi de „Luminaţie” la Ocna Mureş. A veni în prejma zilei de 1 noiembrie ACASĂ e  pentru mulţi, un prilej de reîntâlnire cu vechi prieteni, rude sau chiar membrii din familie.

De 1 noiembrie suntem „mai aproape” de cei care ne lipsesc atât de mult. Dumnezeu să îi odihnească în pace!

Articol apărut pe data de 31 octombrie 2013 dar actual şi în zilele noastre deoarece, cum spuneam şi atunci, obiceiul se păstrează cu sfinţenie

Citește mai departe