Suntem şi pe:

Articolele zilei

De ce noua strategie a Barcelonei este greșită și pune clubul pe un drum greșit

Publicat

- 46 vizualizări

FC Barcelona este, probabil, cel mai popular club de fotbal din lume. Catalanii atrag constant peste 90.000 de persoane la meciurile pe care le joacă pe Camp Nou, iar milioane de persoane sunt fani în întreaga lume. În condițiile astea, ai crede că este greu ca un astfel de club să fie gestionat greșit din punct de vedere financiar. Pare o mașină de făcut bani și doar să vrei ai putea să ajungi într-o situație neplăcută.

Ei bine, realitatea este că fix aici s-a ajuns. Fosta conducere a clubului a reușit să adune datorii de peste un miliard de euro, însă nici Joan Laporta, actualul președinte al clubului, nu a schimbat în bine situație și pare că duce clubul pe drumul greșit. După plecarea lui Messi se părea că lucrurile nu pot sta mai rău, dar iată că se poate. Dacă ești un fan al pariurilor live, atunci o recomandare bună ar fi pariezi pe Barcelona că va marca mult în acest sezon, pentru că viitorul pe termen lung al clubului nu arată deloc bine. 

De ce viitorul pe termen lung al Barcelonei este unul sumbru. Unde s-a greșit?

  1. Gestionarea situației financiare

Actuala conducere a clubului era disperată să obțină fonduri suficiente pentru o campanie de transferuri impresionantă. Așa că ce a făcut Laporta a fost să încheie un parteneriat uriaș cu Spotify în care a vândut până și drepturile de nume ale Camp Nou, care va fi de acum Spotify Camp Nou, o decizie care a înfuriat fanii. Mai mult decât atât (și mai grav), Barcelona, catalanii au vândut 25% din banii din drepturile tv de pe următorii 25 de ani unei firme din SUA. Important aici este că e vorba de un procent din cât va încasa clubul an de an, nu de o sumă fixă. Deci cel mai probabil această sumă va crește, iar Barca va avea din ce în ce mai mult de plătit. Totul pentru o injecție de cash de 300 de milioane de euro. Câștig pe termen scurt, ruină financiară pe termen lung. 

  1. O strategie de transferuri departe de ADN-ul Barcelonei

Pe vremuri, Barcelona era recunoscută pentru La Masia, academia clubului unde se nășteau superstarurile viitorului, fix jucătorii care vor face performanță pentru club. Nu era nevoie de transferuri precum Neymar, Griezmann, Aubameyang sau Lewandowski pentru că de la academie veneau constant nume precum Messi, Pique, Busquets, Xavi sau Iniesta. Acum nu mai este cazul. Chiar dacă academia clubului produce în continuare nume precum Pedri, Gavi și există alți tineri talentați la club precum Dest sau Ansu Fati, Barca preferă să cheltuiască mulți bani (și aceia împrumutați) pe nume mari, să aglomereze lotul cu jucători bătrâni pe salarii mari și să le ceară celor care sunt deja la club să-și micșoreze salariile ca să ajute clubul. 

Așadar, cu o astfel de gândire clubul catalan are șanse foarte mici să facă performanță pe termen lung. 

sursa foto: unsplash.com

Citește mai departe