Suntem şi pe:

Articolele zilei

Lucruri de care să ții cont când cumperi un polizor de banc

Publicat

- 73 vizualizări

Chiar dacă îl folosești în exercitarea meseriei pe care o ai sau pentru a-ți susține pasiunile, ori pentru a repara lucruri, polizorul de banc se dovedește a fi o unealtă foarte utilă. Folosit și întreținut cum trebuie, el face posibile lucrări de calitate, indiferent dacă este folosit de un profesionist sau de un amator. Dacă te-ai gândit măcar o dată la ce folosește un polizor de banc și cum ar trebui utilizat, atunci următoarele rânduri sunt pentru tine.

Ce este un polizor de banc?

Dacă vorbim despre partea tehnică, atunci polizorul de banc este un dispozitiv electric creat pentru a te ajuta să efectuezi trei lucruri: să ascuți, să lustruiești și să polizezi. Există unele modele care înglobează toate aceste funcții, după cum există și altele care pot îndeplini doar una sau maxim două.

Spre deosebire de polizorul unghiular, polizorul de banc este mai stabil și mai puternic.

Tipuri de polizoare de banc

Din punct de vedere al frecvenței și intensității cu care vei folosi dispozitivul, există trei tipuri de polizoare de banc.

Primul dintre acestea este de tip hobby. Acest polizor de banc este pentru uz casnic. Caracteristicile acestui tip de polizor sunt prețul scăzut și faptul că se utilizează foarte simplu.  Totuși, eficiența este scăzută, prin urmare nu sunt făcute pentru a fi folosite zilnic sau intensiv.

Al doiea tip de polizor de banc este cel semiprofesional. Și pentru acest tip vorbim de o frecvență de utilizare redusă, cu mențiunea că, de fiecare dată când va fi folosit, va avea un randament bun. Există unele modele care pot face șlefuire, dar și ascuțire. 

Al treilea tip de polizor de banc este cel profesional. Poate fi folosit zilnic și poate executa cu succes cele trei operațiuni: lustruire, șlefuire și ascuțire. Este mai scump decât celelalte două tipuri de polizoare, dar eficiența crescută de care dă dovadă justifică prețul. 

Din punct de vedere al puterii, putem împărți polizoarele de banc în trei categorii: cu putere limitată, cu putere moderată și de mare putere.

Cele cu putere limitată se situează undeva în intervalul 250 – 400W, iar prețul lor este scăzut. Se pot folosi pentru ascuțirea unor unelte și, în unele cazuri, chiar la șlefuit.

Cele cu putere moderată se situează undeva în intervalul 400 – 800W și sunt folosite la finisat și ascuțit lucruri. Este recomandată achiziția acestui tip de polizor în cazul în care frecvența de utilizare este puțin mai mare față de câteva ori pe săptămână.

Cele de mare putere sunt cuprinse între 800-1000W, iar cele industriale ajung și până la 1400W. Sunt recomandate în cazul lucrului zilnic și pentru o perioadă mare de timp. Dacă te încadrezi în categoria profesioniștilor, cu siguranță ai nevoie de acest tip de polizor de banc, care îți permite să soliciți motorul.

Un aspect important de care trebuie să ții cont atunci când cauți un polizor de banc este numărul de rotații pe minut. De regulă, un polizor bun este echipat cu două rotoare.

Elemente de siguranță ale unui polizor de banc

Pentru că este un utilaj electric de putere considerabilă, polizorul de banc trebuie să cuprindă câteva elemente de siguranță.

În primul rând va trebui să fie solid construit. Acest lucru înseamnă confecționarea dispozitivului dintr-un material rezistent.

În al doilea rând, aparatul trebuie să aibă apărători. Acestea au rolul de a te feri de părțile aflate în rotație, dar te feresc și de scântei și așchii care de asemenea pot cauza arsuri sau tăieturi.

Mare atenție la sistemul de fixare al polizorului, care trebuie să fie unul foarte stabil. Ai nevoie ca dispozitivul să rămână la locul lui în timpul utilizării.

Cum te poți asigura că utilizezi polizorul în siguranță?

Poartă echipament de protecție! Nu neglija niciun aspect și niciun articol din echipament: mănuși, ochelari de protecție, masca antipraf, salopeta și încălțămintea de protecție sunt esențiale, chiar dacă poate nu ești obișnuit cu ele.

Menține curățenia pe bancul de lucru! Sunt foarte multe accidente care survin din cauza lipsei ordinii în atelier. Asigură-te că ai curățat bancul de lucru și zona de lucru în general și ține deoparte materialele inflamabile atunci când utilizezi polizorul.

Nu uita să citești manualul de utilizare! Chiar dacă ai mai folosit acest tip de dispozitiv, manualul îți prezintă toate informațiile de care ai nevoie ca să utilizezi corect polizorul.

Aparatul trebuie curățat după fiecare utilizare. Există posibilitatea ca fanta de ventilare să se umple de praf, fapt care va conduce la scăderea randamentului polizorului. 

Oprește polizorul atunci când nu îl folosești! De fiecare dată când termini sau când părăsești zona de lucru, oprește dispozitivul. Nu numai că elimini un consum inutil de curent electric, dar există posibilitatea ca cineva neechipat corespunzător să aibă acces la dispozitiv și să se rănească.

În încheiere nu putem spune decât că polizorul de banc este o unealtă utilă pentru un atelier.

Citește mai departe