Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Modele de Saltele Care Influențează Calitatea Somnului și Sănătatea Coloanei Vertebrale

Publicat

- 45 vizualizări

Omul își petrece o treime din viață dormind, iar somnul de calitate este fundamental pentru a avea o viață sănătoasă și un randament maxim pe timpul zilei. Un somn odihnitor este rezultatul mai multor factori, printre care accesoriile și articolele pentru pat. 

Cu toate acestea, saltelele sunt tratate cu mai puțină considerație și suntem mult mai atenți la modelul lenjeriei de pat, decât la calitatea saltelei pe care ne odihnim. Care sunt consecințele alegerii unei saltele necorespunzătoare? Oboseală, dureri musculare, postură incorectă a corpului și o stare generală de nervozitate și epuizare.

Spune-mi cum obișnuiești să dormi ca să descoperi ce saltea ai nevoie

Deși prea puțini oameni știu asta, poziția în care dormim reprezintă criteriul principal după care ne alegem tipul saltelei. De exemplu, cei care preferă să doarmă pe spate au nevoie de o saltea cu duritate medie spre mare, deoarece aceasta oferă suport posturii naturale a corpului, fără a suprasolicita umerii sau zona lombară.

Persoanele care dorm pe o parte au nevoie de saltele moi spre medii pentru a permite corpului să se scufunde, până când se obține o poziție dreaptă a coloanei și un gât susținut orizontal cât mai natural. Dacă preferi să dormi pe burtă, atunci investește în cea mai tare saltea posibilă. Astfel, eviți tensiuni la nivelul gâtului și a șoldurilor. 

Dacă nu ți-ai găsit poziția optimă de dormit sau nu te limitezi doar la a dormi pe o parte sau pe spate, în orice caz, regula pe care trebuie să o urmezi este: evită saltelele prea moi sau prea dure. Primele sunt dăunătoare pentru oricine, iar cele prea tari sunt indicate în cazuri speciale.

Tipuri populare de saltele căutate de majoritatea utilizatorilor

Care sunt categoriile cel mai des întâlnite de saltele pe piață și care sunt avantajele care te-ar putea convinge să optezi pentru un model anume?

  • Saltele cu arcuri

Saltelele cu arcuri sunt cele mai răspândite saltele pe piață și cele mai diversificate din punct de vedere al construcției, designului sau prețului. Deși le asociem cu saltelele de pe vremuri, acestea se remarcă prin costuri convenabile, rezistență la uzură, elasticitate mare și ventilație bună a interiorului.

Pe piață poți găsi saltele cu arcuri tradiționale sau împachetate. Arcurile tradiționale oferă susținere coloanei vertebrale, nu se modelează după forma corpului și transferă mișcarea către partener. Pe de altă parte, saltelele cu arcuri împachetate se pliază după postura corporală fără a transfera mișcarea și fără a-și pierde forma.

  • Saltelele cu spumă

Saltelele cu spumă au înlocuit arcurile metalice cu un bloc compact de material elastic și astfel se explică rezistența la uzură. Această categorie poate fi împărțită în: spumă clasică, spumă cu memorie sau latex.

Primul tip, cel cu spumă poliuretanică clasică este fabricat din spumă poliuretanică cu densitate redusă, oferind o densitate medie sau medie spre tare. Acestea sunt ideale pentru persoanele care dorm pe spate sau pe o parte. Ca avantaje, putem enumera greutatea redusă, durabilitatea și proprietatea hipoalergenică. 

Saltelele Somn Art cu spumă poliuretanică sunt cele mai moderne tipuri de saltele, oferă o susținere excelentă, mulându-se după forma corpului și distribuind uniform greutatea. Sunt igienice, simplu de întreținut și mai ales, elimină ,,riscul’’ punctelor de presiune. Acestea sunt concepute în special pentru persoanele care caută saltele mai moi, capabile să absoarbă mișcările partenerului, asigurând un somn fără întreruperi pe timpul nopții.

Saltelele cu spumă de memorie sunt realizate din material vâsco-elastic. Au proprietatea de a prelua presiunea corporală și de a o distribui uniform. De asemenea, saltelele cu spumă de memorie urmează conturul corpului și elimină punctele de presiune.

  • Saltele cu latex

Saltelele cu latex sunt o categorie care folosește spumă de cauciuc sintetic sau natural în loc de poliuretan. Tocmai din acest motiv, saltelele cu latex sunt mai dure decât modelele anterioare. Totodată, saltelele cu latex permit o ventilație a aerului mai bună și se remarcă datorită calității lor antialergenice. 

Confecționate din cauciuc natural sau sintetic, aceste saltele garantează o bună susținere, un nivel de confort optim și durată de viață lungă. Fermitatea lor este medie spre dură și ca senzație la folosire sunt similare saltelelor cu arcuri. Saltelele din latex sunt hipoalergenice în mod natural, durabile și rezistente la bacterii, mucegai și praf.

  • Saltele hibride

Saltelele hibride asigură suport perfect atât coloanei vertebrale, gâtului, cât și spatelui și taliei. În același timp, acest articol se adaptează perfect la fluctuațiile de temperatură din timpul somnului, evitându-se supraîncălzirea care să întrerupă odihna. De regulă, saltelele hibride sunt prevăzute cu straturi de spumă poliuretanică, memory-foam și un sistem de arcuri.

Saltelele hibrid sunt compromisul celor două mari categorii de saltele: cu spumă și cu arcuri. Pe de o parte, beneficiezi de rezistența saltelei cu arcuri, pe de altă parte, obții eliberarea punctelor de presiune specifice saltelei cu spumă.

Nu te poți aștepta la calitate și confort atunci când cumperi ceva ieftin. Însă, achiziționarea unei saltele noi nu trebuie să implice un credit bancar. Urmează ghidul practic de mai sus și descoperă ce înseamnă în realitate o saltea care îți merită banii.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe