Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Ossi Horovitz

Publicat

- 3.079 vizualizări

S-a născut în 20 August 1945 la Cernăuţi, oraş ce tocmai trecuse la Ucraina. În primăvara anului 1946 familia sa se repatriază în România şi se instalează provizoriu la Călăraşi, în judeţul Ialomiţa. În 1948 Bernhard şi Laura Horovitz devin profesori la Liceul din Ocna Mureş unde predau vreme de 21 de ani istorie respectiv limbile franceză şi rusă. Cel ce am redactat această prezentare am avut norocul să le fiu elev şi le-am păstrat o amintire deosebit de frumoasă pentru felul în care s-au preocupat de elevii din liceu. Ei au făcut parte din echipa care a creat un număr surprinzător de oameni de carieră din orasul Ocna Mureş, echipă care a impregnat în liceu o seriozitate ce s-a propovăduit până în zilele noastre. Pentru că, să reţinem, şcolile din Ocna Mureş au fost şi sunt cea mai mare bogăţie a oraşului.

Cum era de aşteptat, fiul lor Ossi, a primit o educaţie de excepţie. Noi cei mai mari l-am îndrăgit de pe atunci şi ne-am bucurat de succesele lui, care au fost numeroase. După terminarea liceului din Ocna Mureş, Ossi devine student la Facultatea de Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj. A absolvit facultatea în 1968 şi în clasamentul pe ţară al facultăţilor de chimie a fost „şef de promoţie”!

Activitatea de profesor de chimie şi-a început-o la Liceul „Avram Iancu“ din Aiud. Între timp s-a înscris la doctorat în chimie la universitatea pe care a absolvit-o, şi devine doctor în chimie in 1978. În acel moment revine la Cluj ca asistent la Institutul Politehnic. Aici, în 1984, a avansat şef de lucrări iar în 1990 – conferenţiar. A ocupat apoi funcţia de şef al Catedrei de Chimie a Politehnicii clujene între 1995-1997.

A predat cursuri şi a condus lucrări practice la disciplinele de Chimie generală (pentru ingineri mecanici, metalurgi, electrotehnicieni şi electronişti), Chimie fizică (pentru ingineri în metalurgie respectiv în ştiinţa şi ingineria materialelor), Chimie organică şi macromoleculară (pentru ingineri în ştiinţa şi ingineria materialelor). A mai predat  la Cursuri de masterat disciplina Materiale compozite cu matrice organică iar la cursuri post-universitare – Fizica şi chimia suprafeţelor – pentru ingineri metalurgi.

Din 1997 şi până în 2010 a ocupat un post de profesor la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca unde a ţinut cursuri în limbile română, germană şi engleză la disciplinele: Termodinamică chimică, Structura atomilor şi moleculelor, Cinetică chimică, Chimie coloidală, Chimia macromoleculelor, Ştiinţa şi ingineria materialelor. La studiile de master a predat cursuri de Chimia materialelor compozite, Materiale polimerice şi protecţia mediului, Istoria chimiei.

Profesorul Ossi Horovitz a dovedit astfel o capacitate ieşită din comun în aprofundarea şi predarea unui număr atât de mare de discipline ale domeniilor de chimie şi fizica materialelor, dotare pe care puţini profesori universitari din ţară au posedat-o.

A efectuat stagii de specializare şi cercetare la Universitatea din Nottingham (Anglia, 1992), Universitatea din Würzburg (Germania, 1998), Universitatea Tehnica din Merseburg (Germania, unde a ţinut şi cursuri ca visiting professor în 1999, 2002, 2005), Görlitz (Germania, 2004), Universitatea din  Salonic (Grecia, 2006).

La atingerea vârstei de 65 de ani, în 2010, conform legii (nedrepte!) a invăţământului, părăseşte meseria de predare şi devine cercetător în Centrul de cercetare de chimie fizică al Universităţii Babeş-Bolyai, departamentul de chimie fizică.

Activitatea ştiinţifică a profesorului Ossi Horovitz a confirmat calităţile sale didactice şi de cercetare, transmise de la părinţi şi câştigate prin muncă susţinută în liceu şi facultate. Domeniile de interes abordate au fost: chimie cuantică şi computaţională, chimia nanostructurilor şi materialelor nanostructurate. A publicat singur sau în colaborare 13 cărţi, tipărite în edituri cunoscute din Cluj-Napoca, dintre care una – în limba germană. A elaborat 10 manuale pentru studenţi, din care 3 – în limba germană şi a colaborat la numeroase volume colective.

A publicat singur sau în colaborare peste 130 articole ştiinţifice, cam de două ori cât se poate face într-o viaţă normală de om. Un număr mare dintre acestea au fost publicate în reviste şi jurnale de talie europeană şi mondială recunoscute, cu factor mare de impact.

A fost implicat în 100 de comunicări la conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale, a participat la 60 de contracte şi granturi de cercetare.

Este membru al Societăţii de Chimie din România, Societăţii Române de Biomateriale, American Nano Society,  Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii. Este citat în mai multe enciclopedii de personalităţi din România şi din lume.

În reuşita activităţii sale i-au servit mult cunoaşterea a patru limbi străine şi a operării pe calculator cu programe specifice meseriei. În momentele de stress din meserie l-au ajutat în special membrii familiei dar si preocupările din muzică (vioară), filatelie şi turism montan.

Cariera extraordinar de bogată şi reuşită de profesor şi cercetător a profesorului Ossi Horovitz, cu care vă invit să ne mândrim toţi ocnenii, este un model extraordinar pentru urmaşi. Sper să-i inspire pe tinerii oraşului nostru care şi ei pot parcurge un astfel de drum, deschis deja de liceele din oraşul nostru.

PS

Mă adresez pe această cale elevilor ce vin în urma noastră, încurajându-i să depună un efort consistent pe băncile scolilor şi universităţilor pentru a-şi realiza o carieră care să le asigure stabilitate şi bunăstare în viaţă, pentru a aduce bucurie părinţilor şi mândrie cetăţenilor urbei.

 

Prof.dr.ing. Mircea Aurel Ciugudean

Citește mai departe