Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Tot ce Trebuie să Știi Despre Vitaminele și Suplimentele Pentru Copii

Publicat

- 37 vizualizări

Pe măsură ce copiii cresc, este important pentru ei să dispună de suficiente vitamine și minerale pentru a asigura o sănătate optimă. Majoritatea copiilor primesc cantități adecvate de nutrienți dintr-o dietă echilibrată, dar în anumite circumstanțe, copiii ar putea avea nevoie să suplimenteze cu vitamine sau minerale.

Acest articol se va axa pe tot ce trebuie să știți despre vitaminele pentru copii, și eventual, dacă copilul dumneavoastră poate avea nevoie de ele.

De ce trebuie să țineți cont atunci când alegeți suplimentele?

Există mai mulți factori importanți pe care trebuie să-i luați în considerare atunci când alegeți un supliment pentru copilul dumneavoastră. Iată care sunt cei fundamentali:

 • Calitatea și siguranța. Toate produsele trebuie să fie realizate cu ingrediente sigure, de înaltă calitate.
 • Ingrediente. Vitamine care nu ar trebui să conțină arome artificiale, coloranți alimentari și conservanți.
 • Dozare. Trebuie să fie special formulate pentru sugari sau copii.
 • Testare. Toate vitaminele de încredere trec printr-un amplu proces de testare pentru a garanta siguranța și calitatea.
 • Branduri de renume. De obicei, cele mai cunoscute mărci respectă standarde stricte de producție.

Cum să alegeți vitaminele pentru copii?

Dacă copilul dumneavoastră urmează o dietă restrictivă, nu poate absorbi în mod adecvat nutrienții sau este pretențios la mâncare, ar putea beneficia de pe urma consumului de vitamine. Totuși, este important să discutați întotdeauna despre suplimente cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a le oferi copilului dumneavoastră.

Alegeți vitamine pentru copii care sunt special create pentru această categorie de vârstă și asigurați-vă că nu conțin megadoze care depășesc necesarul zilnic de nutrienți pentru copii.

Există precauții în ceea ce privește vitaminele și mineralele pentru copii?

Atenție! Suplimentele de vitamine sau minerale pot fi toxice pentru copii atunci când sunt luate în cantități excesive. Acest lucru este valabil mai ales pentru vitaminele solubile în grăsimi A, D, E și K, care sunt stocate în grăsimea corporală. Vitaminele gumate, în special, pot fi ușor de consumat în exces. 

De exemplu, un studiu de caz a raportat toxicitatea vitaminei D la un copil care a luat prea mult supliment. Cel mai bine este să păstrați vitaminele la îndemâna copiilor mici și să discutați despre aportul adecvat de vitamine cu copiii mai mari pentru a preveni supraalimentarea accidentală a suplimentelor.

Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră a luat prea mult supliment de vitamine sau minerale, contactați imediat un profesionist din domeniul sănătății sau sunați la urgență, pentru a putea fi eliminat excesul de substanțe dăunătoare în timp util.

Care sunt nevoile de nutrienți pentru copii?

Nevoile nutritive ale copiilor depind de vârstă, sex, mărime, creștere și nivelul de activitate. Potrivit experților în sănătate, copiii cu vârste între 2 și 8 ani au nevoie de 1.000 – 1.400 de calorii în fiecare zi. Copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani au nevoie de 1.400 – 2.600 de calorii zilnic, în funcție de anumiți factori, cum ar fi nivelul de activitate.

Pe lângă faptul că ar trebui să includă suficiente calorii, dieta unui copil ar trebui să îndeplinească următoarele aporturi dietetice de referință:

 • Calciu: 700 mg-1.000 mg
 • Fier: 7 mg-10 mg
 • vitamina A: 300 mcg-400 mcg
 • vitamina B12: 0,9 mcg-1,2 mcg
 • vitamina C: 15 mg-25 mg
 • vitamina D: 15 mcg

Deși nutrienții de mai sus sunt unii dintre cei mai frecvent luați în discuție, nu sunt singurii de care au nevoie copiii. Aceștia au nevoie de o anumită cantitate din fiecare vitamină și minerale pentru creșterea și sănătatea corespunzătoare, dar cantitățile exacte variază în funcție de vârstă. Copiii mai mari și adolescenții au nevoie de cantități diferite de nutrienți față de copiii mai mici pentru a menține sănătatea optimă.

Au nevoie copiii de suplimente de vitamine?

În general, copiii care au o dietă sănătoasă și echilibrată nu au nevoie de suplimente de vitamine. Pentru a nu fi nevoie de acestea este necesar pentru copii să mănânce o varietate de fructe, legume, cereale, produse lactate și alimente proteice pentru a obține o nutriție adecvată. Aceste alimente conțin toți nutrienții necesari pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare la copii.

Cu toate acestea, sugarii au nevoi nutritive diferite de cele ale copiilor și pot necesita anumite suplimente, cum ar fi vitamina D pentru bebelușii alăptați.

De asemenea, anumite suplimente de vitamine și minerale pot fi necesare pentru copiii care sunt expuși riscului de deficiențe, cum ar fi cei care au urmat o dietă vegetariană sau vegană sau au o afecțiune care afectează absorbția sau crește nevoia de nutrienți, cum ar fi boala celiacă, cancerul, fibroza chistică sau boala inflamatorie intestinală, au suferit o intervenție chirurgicală care afectează intestinele sau stomacul sau sunt extrem de pretențioși la mâncare.

În special, copiii care consumă diete pe bază de plante pot fi expuși riscului de deficiențe de calciu, fier, zinc și vitaminele B12 și D – mai ales dacă mănâncă rar sau chiar deloc produse de origine animală.

Dietele vegane pot fi deosebit de periculoase pentru copii dacă anumiți nutrienți – cum ar fi vitamina B12, care se găsește în mod natural în alimentele de origine animală – nu sunt înlocuiți prin suplimente sau alimente fortificate.

Eșecul înlocuirii acestor nutrienți în dietele copiilor poate duce la consecințe grave, cum ar fi creșterea anormală și întârzierile de dezvoltare.

Citește mai departe