Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Din Spania, Paul Herchi Domingo îi aduce un omagiu domnului profesor Peter Konyo

Publicat

- 1.300 vizualizări

Că viața ne oferă multe surprize, asta este un lucru deja știut, cum de altfel știm că și semințele puse într-un pământ bun, îngrijite, vor încolți și vor da roade bogate la un moment dat.


În anii ’80, domnul profesor Peter Konyo îi îndruma cu mult succes, pe elevii Liceului Teoretic din Ocna Mureș pe calea frumoasă a handbalului, ajungând ca echipa liceului să se califice și să joace la faza interjudețeană de la Sfântu Gheorghe. Din acea frumoasă echipă făcea parte și Alexandru Herchi, cel care după acel turneu a fost remarcat și ofertat de echipa de juniori Dinamo. Din păcate părinții nu au fost de acord să-l lase să plece la București, el rămânând în Ocna Mureș și a continuat să joace la echipa de handbal locală, formata de domnul Mircea Mureșan.


Ca și mulți alți locuitori ai orașului, soarta a făcut ca Sandu să emigreze în Spania după 1990, unde și-a întemeiat o familie, căsătorindu-se cu Maria Dolores, care i-a dăruit un fiu – Paul, căruia, Sandu i-a transmis dragostea pentru handbal. Înca de mic, Paul a început să joace handbal la Clubul Roquetas, unde celebra jucătoare spaniolă Carmen Martina a inițiat handbalul de performanță. În tot acest timp, ambii părinți i-au stat alături lui Paul, îngrijindu-se ca el să aibă o alimentație și o pregătire tehnică și tactică propice marii performațe.
Paul a participat în fiecare an cu echipa în Campionatul Provinciei Andaluzia în cadrul turneelor finale, de fiecare dată fiind printre jucătorii remarcați.

Tată și fiu: Sandu (Alexandru) și Paul


În anul acesta, Paul a participat dinnou la Turneul Final al regiunii, unde a obținut medalia de bronz și ca o încununare a prestației avute, a fost selecționat și va juca începând cu sezonul viitor la echipa de juniori din Almeria, care va participa în Divizia Onoare, liga de elită a juniorilor din Spania, unde nivelul este foarte ridicat iar antrenamentele sunt foarte solicitante.

Este un pas foarte mare în cariera lui de jucător și vine să mai confirme încă odată că în sport talentul nu este suficient dacă nu este dublat de multă muncă. Au fost și momente mai puțin fericite în cariera lui Paul – acum doi ani când s-a accidentat și a reușit să treacă peste și să se recupereze doar printr-un program foarte riguros în sala de fortă. In paralel cu handbalul, Paul este un elev foarte bun la învățătură, școala la care studiază având un program bilingv în spaniolă și engleză.

De cele mai multe ori în cariera sportivilor profesioniști, la început de drum le sunt alături părinții și familia – și în cazul lui Paul, cei care l-au susținut în toți acești ani au fost părinții – Maria Dolores și Sandu, fratele lui Isaac si unchiul Iuliu, care au încercat să facă în așa fel încât barierele emoționale și materiale să nu constituie un impediment în drumul lui Paul spre înalta performanță.
Bunul Dumnezeu a făcut în așa fel ca sămânța sădită de domnul profesor Konyo, în Ocna Mureș, să rodească în însorita Andaluzie! Respect Domnule Profesor Konyo! Respect Maria și Sandu!
Baftă multă Paul și sperăm ca într-o bună zi să vedem și un ocnamureșan în echipa națională de handbal a Spaniei!

Citește mai departe