Suntem şi pe:

Ocnamureseni

Petre Mircea Cenuşă

Publicat

- 1.148 vizualizări

S-a născut la 28 Septembrie 1941 la Iaşi din părinţi bucovineni. Aceştia sunt nevoiţi să se refugieze din Iaşi, în 1944, şi se stabilesc la Ocna Mureş unde tatăl îşi continuă meseria de profesor de limba franceză.

Urmează cursurile şcolii primare şi elementare precum şi liceul în Ocna Mures, susţinând în 1959 examenul de bacalaureat. Încearcă să urmeze Facultatea de Chimie din Cluj, dar este respins din cauza „Dosarului”, motiv pentru care frecventează cursurile Şcolii Tehnice Post Liceale de Chimie din Ocna Mureş. La absolvirea acesteia, reuşeşte la examenul de admitere al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Timişoara, secţia de limba română şi germană, pe care o termină în 1966.

Din toamna anului 1967 şi până în 1990 a fost profesor de limba şi literatura română la liceul „Titu Maiorescu” din Aiud, fiind în permanenţă preocupat să sădeasca în sufletele elevilor dragostea pentru limba română, pentru valorile literaturii naţionale, stimulând şi îndrumând, în acelasi timp, creaţia originală a elevilor prin cercul literar pe care l-a condus timp de aproape 20 de ani. Se înscrie în 1972 la doctorat la Facultatea de Filologie a Universitatii din Cluj şi obţine în 1977 titlul de doctor în filologie.

Scrie şi publică studii şi articole în revistele de cultură, face cercetari personale asupra operelor unor clasici români, participă la simpozioane, sesiuni, dezbateri, ţine conferinţe.
În decembrie 1989 este ales în Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale din Aiud, responsabil al sectorului învaţământ – cultură. În această calitate, la 29 decembrie 1989, editeaza primul număr dintr-o nouă serie a ziarului „Zorile”, publicaţie liberă a cetăţenilor oraşului Aiud.
Ca o recunoaştere a activităţii culturale şi scriitoriceşti, la 5 Februarie 1990, oamenii de cultură şi scriitorii din judetul Alba l-au ales preşedinte al Comisiei pentru Învaţământ şi Cultură în cadrul C.P.U.N. al judeţului Alba. Apreciindu-i-se activitatea depusă, Ministerul Culturii îl numeşte în Iunie 1990 consilier şef al Inspectoratului Judeţean de Cultură Alba.

La initiativa Casei de Cultură din Aiud preia organizarea Festivalului „Rebreanu”, în calitate de consilier sef, dar şi de cercetător care a studiat viaţa şi opera lui Liviu Rebreanu, sprijină şi susţine financiar şi moral primele două ediţii ale acestor zile culturale, înţelegând importanţa naţională a acestei manifestări. A participat efectiv cu comunicări în cadrul sesiunilor. Este prezent la fiecare ediţie a acestei manifestări, surprinzând asistenţa cu subiecte inedite, rod al studiilor şi cercetărilor consecvente şi competente pe care le-a făcut. Scrie şi publică despre Liviu Rebreanu şi familia sa, articole şi studii în presa de specialitate, publică volumul „Familia Herdelea” în 1995.

A participat la numeroase lansări de carte prezentându-şi volumele sau vorbind despre cărţile altor scriitori, a răspuns pozitiv invitaţiilor şi la alte manifestări cultural-literare, a participat la Colocviile de literatură „Poezia Secolului 20”, toate organizate de Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Aiud. A initiat Colocviile „Aron Cotruş” de la Blaj, a amplificat şi diversificat activitatea din cadrul Festivalului „Lucian Blaga” de la Sebeş, a sprijinit în calitate de consilier şef instituţiile de cultură din judeţ împiedicând desfiinţarea acestora din lipsa fondurilor financiare.

A fost unul dintre cei care s-au zbătut şi au contribuit efectiv la înfiinţarea Universităţii „1 Decembrie” la Alba Iulia. În cadrul acesteia a predat în anul universitar 1991-1992 cursul „Istoria culturii şi civilizaţiei”, iar în anul 1992 -1993 cursul „Istoria Literaturii române” din cadrul Facultăţii de Filologie. Cu Universitatea a colaborat până în anul 1996, când a devenit profesor titular de limba şi literatura română la Colegiul „Horia Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

A fost un dascăl iubit şi apreciat de elevi şi colegi, un om cu o vastă cultură, care a lăsat în urma sa numeroase volume, articole şi studii, publicate în reviste de specialitate, dar şi multe lucrări ramase neterminate sau în prag de publicare. Om de o remarcabilă cultură, s-a dăruit pe tarâmul culturii şi al educaţiei multor generaţii de elevi, în care a sădit dragostea pentru literatura română, deschizându-le acestora ferestre spre cunoaşterea clasicilor. Prof. Dr. Mircea Cenusă, a fost şi rămâne o personalitate culturală complexă, al cărui nume se alătură cu cinste numelor altor cercetători şi istorici literari recunoscuţi pe plan naţional.

S-a stins la 11 Noiembrie 2000 cu numai câteva zile înainte de cea de a 10-a ediţie a Zilelor Culturale „Liviu Rebreanu”, pentru care se pregătea intens.

A fost declarat în 2002 Cetăţean de Onoare al municipiului Aiud. Biblioteca orăşenească din Ocna Mureş îi poartă numele.

Citește mai departe