Suntem şi pe:

Coltu' lu' Bebitzu

Ocna Mures in 2012 – colaps sau revigorare?

Publicat

pe

Incheiem in curand un an in care in orasul Ocna Mures ranile s-au adancit si nimic nou si concret nu s-a intamplat ca oamenii din acest orasel sa spere la un viitor mai bun. Somajul a explodat odata cu inchiderea GHCL UPSOM , investitorii nu au fost interesati de potentialul de munca din oras datorita lipsei unei concluzii oficiale legate de surparea pamantului si formarea unui crater in mijlocul orasului, concluzii care puteau fi astazi asternute pe hartie in urma unui studiu pentru care au fost alocati foarte multi bani dar nu s-a facut nimic, s-a pierdut un spital orasenesc…

Poate fi anul 2012 un an mai bun pentru ocnamureseni?

Multi dintre cei care au ramas pe drumuri anul acesta si in anii trecuti au plecat si si-au gasit de lucru fie in alte tari fie cei mai multi s-au angajat in orasele din apropiere cum ar fi Alba Iulia, Turda, Cluj-Napoca, Aiud unde mai exista industrie, spital… Dar mult trambitata criza mondiala pare ca se va adanci in 2012 si daca va fi asa si cei care au reusit cu un loc de munca in afara orasului Ocna Mures ar putea fi afectati. Nu le ramane decat sa revina acasa unde ce sa faca?

Firmele din Ocna Mures o duc tot mai prost, desi unii nu lasa sa se vada asta. Fiecare firma din oras inchisa inseamna mai putine locuri de munca pentru oras. Multi spera ca fosta „SODA” se va redeschide. Din pacate nu mai are cum. Punct.

Orasul Ocna Mures a pierdut un spital si ocnamuresenii au ingrosat randurile spitalelor din Aiud, Turda, Alba-Iulia sau Cluj-Napoca. Si nu sunt semne ca vom aveam , poate printr-o minune, un alt spital. Centrul de permanenta din Ocna Mures este doar un pas batut pe loc in ceea ce priveste sanatatea in acest oras.

Vin alegerile locale. Aici am putea spune ca poate fi sansa orasului pe viitor dar din pacate ocnamuresenii nu or sa faca alegerea potrivita. Se stie si se vede deja. Anii de „asuprire” psihica si-a pus amprenta. Ocnamureseanului ii este frica (oare de ce? cred ca nici el nu mai stie..) si umbla dupa castigul imediat. Anul 2012 va fi anul in care se va putea alege ca orasul sa se autodistruga cu totul sau sa il scoatem la liman.

Exista in oras multi oameni destepti si bine intentionati dar care dupa cum este de asteptat isi vad de treaba lor. Acesti oameni trebuie sustinuti si nu sa reinviem stafii care deja stim pe unde bantuie. Trebuie sa ne luptam sa ne alegem un viitor bun. Majoritatea stati in spate si bombaniti. Sau comentati pe ascuns. Ce asteptati? O minune? Probabil daca ISUS va cobora in Ocna Mures si va multimplica niste paini si niste peste atunci da.

Nu exista scuza ca in Ocna nu se mai poate face nimic. Se poate cu multa munca si pricepere. Si atunci trebuie sa gasim acesti oameni care pot munci mult si se si pricep. Si sa ii sustinem. Vorbim la plural pentru ca nu e vorba doar de primar e vorba si de vice si de oamenii din jurul lui juristi economisti etc. O echipa de oameni competenti poate sa scoata orasul din aceasta cadere libera.

Ce poate face o astfel de conducere competenta?

1. Sa rezolve in prima faza situatia orasului legata de dezastrul din decembrie anul trecut. Odata lamurite toate aspectele Ocna Mures va avea la mana un studiu care va zice negru pe alb investitorilor: „Veniti, nu mai e nici un pericol”

2. Prin rezolvarea punctului 1 automat se va rezolva problema locurilor de munca cel mai important aspect legat de viitorul orasului.

3. Imbunatatirea infrastructurii, reinfiintarea unui spital un oras, rezolvarea problemei apei potabile si multe altele, toate astea ar putea fi rezolvate prin intocmirea unor dosare de finantari nerambursabile de la UE, orice oras din Romania a apelat realizat si deja prifita de pe urma acestor dosare, in Ocna Mures nimic!

4. O mai mare transparenta intre autoritati si oamenii de rand, o mai buna colaborare intre firmele din oras si conducere, pentru ca pana la urma colaborarea aduce doar beneficii.

Ce poate face conducerea care mai mult ca sigur va fi aleasa de ocnamureseni in 2012?

Ca sfarsitul preconizat al lumii in 2012 sa inceapa probabil de la Ocna Mures.

 

Sarbatori fericite!!!

 

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile