Suntem şi pe:

Am primit la redactie

Gunoaie versus curatenie

Publicat

pe

Pana la urma, e o chestiune de educatie… Sunt oameni care fac doua dusuri pe zi si se spala de zece ori pe maini. Sunt altii care fac baie doar la botez. La fel, sunt oameni care arunca gunoiul numai la cosul de gunoi, iar altii – oriunde, numai la cos nu. Este, fara indoiala, o chestiune de educatie. In primul rand, tine de cei sapte ani de acasa, dar este si o problema a societatii in care traiesti.

Cand am ajuns prima data in Occident si ma plimbam pe aleile parcului, pe marginea lacului, era atat de curat si oamenii iti inspirau o atitudine atat de civilizata incat nu am putut arunca scrumul de tigara pe jos. L-am pus in palma si am cautat un cos de gunoi. In Germania, daca arunci o hartie pe geamul masinii, ai toate sansele sa te opreasca doar ceva putin mai incolo o masina de politie si sa te amendeze, pentru ca oricine te-ar fi vazut aruncand gunoiul pe geamul masinii ar fi sunat imediat scandalizat la politie.
La noi, pe vremea lui Ceausescu, s-au construit multe blocuri fara ghene de gunoi. Tot asa, in timp ce restul Europei invata sa se spele, la noi si cel mai banal sapun devenise intr-o vreme obiect de lux. Astfel, gunoaiele, mizeria si nesimtirea au devenit, din pacate, o adevarata educatie nationala… Am invatat sa traim cu ele bine merci! Gunoaiele te asalteaza in toata tara, din mijlocul padurilor, de pe albia raurilor, de pe marginea drumurilor sau de pe majoritatea locurilor virane. Si asta cu toate ca in ultimii ani nenumarate organizatii se lupta si mobilizeaza tineri ce muncesc zile si zile pentru a strange tonele de mizerii care se refac dupa primul week-end!

Dar nu trebuie sa mergi asa departe! Mergi pe trotuar in Ocna Mures si o sa vezi ca in ghenele asezate intre blocuri tiganii din Silivas, cauta fara sa se sinchisesca in gunoaie, lasand in urma lor o mare de mizerie. Ai putea sa incerci sa te amagesti ca nu este o problema de atitudine civica. In fond, unde ai putea reclama? La Primarie? La politie? Degeaba reclami un furt sau o talharie! Daramite asemenea lucruri! Probabil ca ai fi considerat scapat de la nebuni, daca ai reclama pe cineva care a aruncat o hartie pe strada. Numai ca si daca n-am mai auzit de situatii in care tigari, resturi de mancare sau alte gunoaie, sa le zicem inofensive, sunt aruncate cu nonsalanta pe geam, fie poate intr-un fel chiar si mai interesant in micile spatii verzi din fata blocului. Si locatarii se complac… Pentru ca intr-un asemenea caz ar fi simplu de stiut de unde vin mizeriile, dar lucrurile par naturale, nu supara pe nimeni. Mare lucru sa ai gunoaie la geam! E in firea lucrurilor, nu? Treziti-va, fratilor, ca o sa ne ia tiganii cu pietre ca-i facem de ras!

Eduard Vasilescu

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile