Suntem şi pe:

Articolele zilei

Povestea noastră de succes (2): Orchestra zborului liber

Publicat

- 983 vizualizări

Un grup fain de copii, uniți prin joc, veselie și bună dispoziție, a avut într-o zi o surpriză! Pe aripi de vânticel călduț și molcom de toamnă, frunze ruginii se legănau ușor, spre a îmbrăca pământul într-un covor multicolor; același vânticel poartă deodată ciripituri vesele spre părculeț.

          -Ce se aude? De unde vin scurte sunete plăcute auzului nostru?- se întreabă mirați copiii!? Pe scările centrului de zi, în timp ce copiii se jucau în parc, strunele unei chitări ne chemau cu rimturi atractive. O doamnă tare plăcută, stătea pe scări și cânta: “Toamna, toamna harnică și de toate darnică!” Vocea ei catifelată se armoniza perfect cu sunetele provocate de degetele, care parcă pișcau corzile de chitară.

          Toți am alergat din parc și am înlemnit în jurul doamnei cu voce atât de plăcută! Nimeni nu scotea niciun sunet, eram fermecați! Doamna a încetat să mai cânte și, parcă, puțin ne-am întristat, însă nu pentru mult timp. Ne-am amintit că și noi știm să cântăm și, provocați, rând pe rând, ne-am exprimat emoțiile prin muzică. Ce să vezi? O adevărată orchestră de păsărele ciripitoare s-a înfiripat! Ajutându-ne de jucării muzicale, unii băteam ritmul ca o ciocănitoare, iar alții scoteam diferite sunete onomatopeice; pasărea măiastră dintre noi ne încuraja și noi zburam zbor liber! Oare mai eram copii sau păsări?!

          Vă invităm la noi să zburați lin pe aripile muzicii pentru copii!

         Doamna învățătoare Geta Huiculescu participă în cadrul proiectului Intergenerații, ca senior voluntar, din anul 2019 în cadrul Centrului de zi din Războieni. A inițiat copiii în folosirea unor instrumente de percuție, a format un grup vocal, cu care a participat la serbările tradiționale din centru și din biserică. Impactul activităților clubului de muzică asupra copiilor este unul pozitiv, aceștia așteptând cu nerăbdare orele pe care le petrec cu voluntarul; emoția pozitivă trăită influențează în mod fericit comportamentul copiilor.

          Orele de muzică reprezintă o încântare pentru copii, seniorul cântând cu instrument (chitară), dar și cu voce; i-a provocat pe copii să cânte individual, dar și în grup și, rând pe rând, fiecare copil s-a motivat să contribuie cu vocea la grupul format. S-au folosit la început instrumente muzicale- jucării, care au amuzat teribil copiii. Apoi au fost învățați să cânte la xilofon. Cu un tact pedagogic deosebit, doamna Huiculescu Geta a desfășurat activități de excepție, tot timpul petrecut între copii i-a determinat pe aceștia să cânte și să încânte. Copiii au înțeles că pot forma un grup vocal- instrumental prin stădanie și ascultare, dar mai ales prin exersare. Foarte îndrăgită de copii, doamna Huiculescu însuflețește întâlnirile cu copiii, online, dar mai ales fizic.

          Proiectul Intergenerații se derulează în Centrul de zi “Sf. Serafim de Sarov”, Războieni-Cetate, din octombrie 2019, actualmente fiind în cel de-al doilea an; are un impact deosebit asupra copiilor, dar și asupra seniorilor care s-au implicat, ca voluntari, în derularea atelierelor.

          Mulțumim Fundației Regale Margareta a României https://www.frmr.ro/ și sponsorului Hochland SRL România pentru materialele deosebite, atât de utile în cluburile inițiate!

                                                                   Elena Cărunta,

                                                                   în numele copiilor din Centrul de zi

Citește mai departe