Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

O altfel de mină la Ocna Mureș: ”Bentonita”

Publicat

- 2.238 vizualizări
Lucrări în abataj

Astăzi vorbim despre un alt reper din istoria orașului nostru: mina de bentonit. ”Bentonita” cum o știm mai toți de prin oraș, se află la capătul străzii Axente Sever, este o mină săpată în dealul ”Banța”, în prezent închisă.

Vedere aeriană

Nu este ocnamureșan trecut de o animită vârstă să nu fi auzit de ”Bentonită” dar nu mulți știm ce se exploata acolo, care e istoria acestei mine. Ei bine, cu bunăvoința domnului Remus Chiorean, aflăm astăzi detalii interesante despre acest loc.

Acum 12 milioane de ani Ardealul era acoperit de Marea Paratethys. Ocna Mureş, ca şi majoritatea celorlalte localităţi de astăzi din această provincie, se afla sub apa mării.

Bentonitul este un fost strat de tuf vulcanic, numit Tuful de Hădăreni, gros de 8 m, care s-a format prin cimentarea cenuşii expulzate de vulcanii din Carpaţii Orientali. Vă dati seama ce catastrofa naturală a fost ! Și nu a fost pentru prima dată în istoria Ardealului. În tot Ardealul, inclusiv peste Ocna Mureș, s-a depus atunci un strat de 8 m înălțime ! Ce-i drept, Ocna Mureș era pe-atunci pe fundul unei mări de mică adȃncime.

Secţiune geologică pe care apar cele 3 straturi de tufuri vulcanice din flancul masivului de sare: GT = tuful de Ghiriş, HT = tuful de Hădăreni (stratul bentonitizat si parţial exploatat), TT = tuful de Turda.

Stratul de tuf bentonitizat de la Ocna Mureş, gros de 8 m, se găseşte pe flancul vestic al dealului ”Banţa”. Stratul se numeşte „tuful de Hădăreni“. Cenuşa vulcanică care a format stratul s-a depus acum 12 milioane de ani, în urma erupţiilor violente ale vulcanilor din Carpaţii Răsăriteni. Stratul s-a acumulat sub apele Mării Paratethys care acoperea atunci tot Ardealul. Cenuşa s-a alterat apoi chimic, la început sub apă, transformȃndu-se într-un fel de argilă, numită „bentonit“, cu proprietăţi speciale.

Zăcămȃntul a fost exploatat între anii 1957-1998 de către Salina Ocna Mureş, după care a fost pus în rezervă.

Intrarea în mină

Birourile secţiei s-au aflat pe strada Axente Sever, lȃngă intrarea în mină. Bentonitul era transportat la salină cu camionul. Intreaga producţie de bentonit a fost livrată, în stare brută, Blocului de Ulei Teleajen, județul Prahova, fiind utilizată la purificarea uleiurilor provenite prin distilarea ţiţeiului.

Grup de mineri
Citește mai departe