Suntem şi pe:

Coltu' lu' Bebitzu

Apus sau rasarit in Ocna Mures?

Publicat

pe

Daca nu esti atent cand te afli in comuna Unirea pe E81 risti sa pierzi intrarea spre orasul Ocna Mures. In mijlocul Transilvaniei, in judetul Alba acest mic orasel „exmonoindustrial” cu putin peste 16.000 locuitori dupa ultimul recensamant, cheama  uneori curiosii sa vada cu ochii lor acest oras despre care s-au vorbit multe in ultimul an.

Intrarea in Ocna Mures

De la intersectia cu drumul E81 mai mananci o paine pana ajungi in orasul Ocna Mures. Dupa o serie de viraje, intrarea o faci peste un pod care trece Muresul. Orasul se intinde intre niste dealuri foarte frumoase si raul Mures. Are tot ce ii trebuie asa ca nu e de mirare ca istoria acestui oras nu e de ieri ci el exista si pe vremea romanilor. Dar despre asta vom vorbi putin mai incolo. Asadar dupa ce treci peste „Podul Nou” cum il numesc localnicii, in stanga undeva printre niste blocuri vezi un monstru din fiare si ciment, adormit , ce se intinde pe un sfert din suprafata totala a orasului. E fostul Combinat de Produse Sodice Ocna Mures, odata principalul punct economic si industrial al orasului.Si principala sursa de venit a sute de familii din acest oras. Azi, o ruina. Mai departe in dreapta apar niste lacuri formate prin prabusirea unor galerii si tavane de mina, fosta mina de sare care dateaza inca de pe vremea romanilor. Printre aceste lacuri, sonde, multe sonde, de ai zice ca esti in Texas, SUA. Nu sunt sonde de extractie a petrolului asa cum s-ar crede ci sonde de extractie a saramurii, un procedeu modern folosit in ultimii zeci de ani pentru a aduce sarea la suprafata.

Prin oras

Dupa alte cateva viraje (trebuie ca soferii din orasul Ocna Mures sa fie soferi experimentati daca fac drumul acesta mereu), ajungem in centrul orasului. Aici dupa atat priveliste „industriala” ai parte de o panorama a unui oras frumos cu multa verdeata, o sosea larga, multe magazine. Insa lipseste elementul principal, omul. Desi e ora amiezii orasul pare adormit, vezi ici colo cate o masina, cate o femeie grabita sa ajunga undeva cu o plasa in mana.

„Pai unii nu au ce cauta la ora asta prin oras nu au bani domnule de pita, altii is plecati la servici pe la Alba, Cluj Aiud sau Targu-Mures. Si cei mai multi mai departe in Spania, Italia si chiar America. Am ramas noi batranii care de abia ne mai miscam oasele.” se destainuie o batranica. Colind putin strazile din oras cu masina si nu vad sa fie chiar atat de pustiu orasul. Casele sunt ingrijite, iarba tunsa in curti, gainile sa fac auzite mandrei. Chiar si vaci sau cai am vazut. Dupa ce mai iau niste interviuri spontane aflu ca nici macar spital nu mai au bietii oameni. In schimb au fitness, chiar si Clubul Pensionarilor.

Probabil de aceea s-a desfiintat spitalul oamenii sunt sanatosi fac sport si danseaza mult. Insa sa nu fim rautaciosi. Ceea ce pot concluziona dupa ce stai de vorba cu multi dintre oamenii pe care ii prinzi prin curti sau pe strazi e ca sunt satui sa tot spuna aceleasi lucruri ca si asa nu se face ceva, ca orasul e mort si ei asteapta sa moara. Atat.

 

Concluzii

Cand in sfarsit eram gata sa declar ca m-am inselat cu privire la viata din oras, dupa ce m-au intampinat acele peisaje romano-industriale, am vazut dincolo de privirile oamenilor intalniti intamplator. Chiar atat de neagra sa fie viata acestora? Parca acei oameni au pierdut totul. Sa fie chiar asa?

Oricat de multe intamplari nefericite se abat asupra unora trebuie sa razbim si mai mult, sa ne unim. Sirul de nenorociri abatute asupra acestui mic orasel nu cred ca pot sa intreaca nenorocirile de dupa un razboi mondial.Atunci oamenii au pornit de la 0. Efectiv aceasta comparatie imi trece prin minte acum. Am impresia ca majoritatea se culca pe o ureche si asteapta…. inevitabilul. Inainte sa aduci niste argumente ei ti-o taie scurt:”E mort orasu’ domnule, nu mai ai ce face” Pentru un strain poate ii este imposibil sa inteleaga pe deplin sensul acestor cuvinte dar nu cred ca e totusi asa. Ma rog lui Dumnezeu ca situatia sa se schimbe. Si asta depinde numai de fiecare ocnamuresean de acolo. Nu cred ca a venit inca apusul peste acest oras. Nu cred….

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile