Sport
Handbalista Larisa Șerban – O floare din Războieni Cetate în ”Liga Florilor”
Am promis domnului Kolozsvari Csaba, administratorul site-ului ocnamuresonline.ro că voi scrie câteva rânduri despre Larisa Şerban, handbalista profesionistă născută în Războieni Cetate.
Am aşteptat un moment favorabil pentru a concretiza promisiunea. Acesta a venit după ce am văzut-o pe Larisa în luna ianuarie a acestui an de patru ori în meciurile de handbal transmise de TVR 1 de la Zalău, Cluj Napoca, Brăila și Bucureşti. Am fost impresionat când în meciul din ‘Cupa României’ de la Brăila, Larisa a fost golghetera echipei sale H.C Zalău cu 6 goluri înscrise și am fost mândru când comentatorul meciului C.S. Universitatea Cluj Napoca-S.C Zalău a precizat faptul că tânăra și talentata handbalistă Larisa Şerban este originară din satul Războieni Cetate.
Bornele din drumul Larisei spre ‘Liga Florilor’ şi înalta performanţă se numesc Sebeş, Cisnădie, Reşiţa și Zalău.
Larisa a început să joace handbal din anul 2012, după ce la îndemnul mamei sale Cristiana s-a transferat în mod inspirat de la Şcoala Gimnazială Războieni Cetate la Liceul cu Program Sportiv ‘Florin Fleşeriu’ din Sebes, centrul istoric al handbalului din judeţul Alba. Aici timp de 5 ani (2012-2017) a deprins tainele handbalului sub îndrumarea profesorului Octavian Achimescu.
La Sebeş, Larisa a impresionat prin talentul său sportiv, frumuseţea sa şi rezultatele foarte bune la învăţătură.
In clasa a IX a a fost aleasă Miss Boboc, fapt menţionat şi în ziarul Unirea din 16 noiembrie 2013, iar în clasa a XII a a fost şefă de promoţie, obţinând cea mai mare medie la examenul de bacalaureat aşa cum se poate citi pe site-ul edu.ro bacalaureat 2017.
În anul 2017 se înscrie la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii ‘Eftimie Murgu’ din Reşiţa şi în acelaşi timp face pasul de la juniorat spre ‘Liga Florilor’, fiind cooptată de către antrenorul Alexandru Weber în lotul echipei Măgura-Cisnădie. Aici a activat în sezonul competiţional 2017-2018. S-a remarcat prin tehnica transformării loviturilor de la 7 metri.
Un an competiţional, 2018-2019 a activat în Liga secundă la echipa C.S.M Reşiţa. Nu a fost un pas înapoi, ci un moment foarte inspirat pentru că la Reşiţa s-a impus meci de meci, fiind una din cele mai bune jucătoare ale echipei.
Aici a avut şansa de a fi văzută de domnul profesor Gheorghe Tadici, un antrenor experimentat, adevarat descoperitor și șlefuitor de tinere talente din handbalul romanesc.
În vara anului 2019 Larisa se transferă la echipa H.C. Zalău, o echipa de tradiție din handbalul feminin românesc cu jucătoare tinere fără vedete străine, antrenată de exigentul profesor Gheorghe Tadici.
Pentru Larisa, drumul parcurs de la terenul cu gropi și fără semicercuri al școlii din Războieni Cetate până la Sala Polivalentă din Capitală unde a jucat duminică, 19 ianuarie, împotriva vedetelor de la C.S.M București nu a fost ușor.
Am vorbit cu Larisa dupa acest meci. A ajuns acolo unde și-a dorit, să joace împotriva Cristinei Neagu și Crinei Pintea. Pentru implinirea acestui vis au fost necesare mii de ore de antrenamente dure, cantonamente lungi și obositoare, privațiuni personale. Modestă și sinceră, mi-a vorbit foarte frumos despre colegele de echipă de la Zalău și de domnul antrenor Tadici, profesorul de la care înca mai are multe de învățat din tainele tehnicii și tacticii jocului cu mingea pe semicerc.
La cei 21 de ani pe care-i va împlini pe 17 martie, Larisa isi poate face un bilanț pozitiv a ceea ce a realizat până acum , atât personal, cât și în plan sportiv.
Prin muncă, tenacitate și modestie, calități pe care Larisa le are, ea poate ajunge în următorii ani o jucătoare de bază în oricare echipă din ‘Liga Florilor’.
Noi, cei din mica lume a pasionaților de handball, împreună cu consătenii tăi din Războieni Cetate iți dorim din tot sufletul BAFTĂ, LARISA!
Prof. Pantilimon POPOVICI
Dana KANCZI –elevă liceul teoretic ‘Petru Maior’