Suntem şi pe:

Evenimente

Lansare de carte la Casa de cultura a orasului Ocna Mures

Publicat

- 469 vizualizări

Lansarea de carte “Copacul ascuns” de Bazil Gruia a avut loc la Casa de Cultura a orasului Ocna Mures in cadrul proiectului intitulat “Scriitorii la ei acasa”, initiat si coordonat de Editura Dacia XXI din Cluj Napoca.

Parteneri in proiect, la nivelul comunitatii, au fost Primaria si Consiliul Local, care au finantat aparitia cartii alaturi de familia Dragut Augustin si Adriana si familia David Adrian si Loredana. Astfel, 40 de volume au intrat incustodia bibliotecii orasului.Manifestarea bine organizata de Primaria si Biblioteca Oraseneasca “Mircea Cenusa” a demarat cu prezentarea pe larg a proiectului de catre coordonator, Director al Editurii Dacia XXI, dl. Vadan Ion, in fapt, o restituire de memorie culturala. Repere din viata poetului Bazil Gruia, ca si creatia sa literara,  s-a prezentat de catre dna prof. Reff Stela.

Unica descendenta a scriitorului B Gruia, fiica, Rodica Danescu a completat din datele biografice ale tatalui, dezvaluind si aspecte din viata de jurnalist a poetului (respectiv, a prezentat procesul de calomnie intentat de Maresalul Averescu jurnalistului Bazil Gruia, in urma articolului publicat in Ziarul “Chemarea” din 12. I.1930, articol intitulat “Intre modestie si tupeu”, in care jurnalistul Gruia aducea acuzatii maresalului).

Elevi de la Liceul “Petru Maior” au recitat din poemele publicate in “Copacul ascuns”, iar elevi care frecventeaza Clubul elevilor au prezentat un recital vocal-instrumental.

Ca urmare a vizitei din 5.XI 1994 in oras, Bazil Gruia a fost present si in Scoala Nr 1 din Ocna Mures, unde a lansat pentru prima data aceeasi carte, “Copacul ascuns”; acea onoranta vizita a determinat schimbarea denumirii scolii in Scoala “Lucian Blaga”. Ii datoram aceasta poetului, prieten cu poetul –filozof, Lucian Blaga.

Prof. Morar Carmen, de la Scoala “Luicna Blaga” a evocat intr-un material proiectat prietenia dintre cei doi poeti, punand in valoare vizitele poetului Blaga, in anii 1950-1951 in Uioara, reflectate apoi intr-o creatie inedita a poeziei lui B. Gruia. De asemenea, sederile lui Blaga la Uioara au dat nastere unui text poetic definitoriu pentru stihuitorul din Lancram.

Doamna prof. Danila Maria a dat citire unui “Dialog imaginar” dintre Blaga si Gruia, creatie a elevilor din Cisteiu de Mures; cei mai mici locuitori ai satului natal al poetului, Cisteiu de Mures, un baietel si o fetita, au prezentat portul popular al satului, in amintirea si evocarea vietii satului.

In lada de zestre a Scolii “L Blaga” se pastreaza prima fila a Cartii de Onoare in care a scris, candva, Bazil Gruia: “Intr-o scoala ma simt ca intr-o biserica, o biserica a cartilor, unde se celebreaza liturghia cuvintelor…”.

In holul Casei de Cultura, la o cafea si o vorba buna, publicul asistent format din intelectuali, elevi, toti iubitori de carte si manifestari culturale s-au intretinut cu reprezentantii editurii si in mod special, cu domna Danescu, fiica scriitorului Bazil Gruia.

E. Carunta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *