Ocnamureseni
József Horváth
Artistul fotograf Jószef Horváth s-a născut în anul 1905, la Ocna Mureș într-o familie de meșteri fotografi. Bunicul său, unul dintre pionerii acestei arte, avea un „salon de fotografie” la Cluj în anul 1865, unul dintre unchii săi deschisese un „salon de fotografie” la Aiud în anul 1891, iar un alt unchi al său profesa într-un atelier fotografic propriu la Giurgiu în 1895.
Tânărul Horváth, sau Zozo, cum îl numeau cei din familie și prietenii, își însușește tainele meseriei de fotograf, lucrând ca ucenic în atelierul unchiului său din Aiud. După terminarea serviciului militar, la îndemnul cumnatului său, preotul reformat din Hațeg, Csulack Francisc, se stabilește în acest oraș, deschizând un atelier de fotografie la parterul unei case din Piața Regele Ferdinand. În perioada în care a lucrat aici, aproape nu a fost locuitor al orașului Hațeg sau al Țării Hațegului care să nu se fi fotografiat la „Foto Horváth”.
O altă pasiune a tânărului fotograf erau drumețiile în Munții Retezat, devenid apoi unul dintre membrii Turing-Clubului României Secția „Retezatul”. De câte ori vizita cabana „Pietrile” din Munții Retezat, Horváth nu uita să-și ia aparatul de fotografiat pentru a imortaliza lumea, acum dispărută, a satelor Țării Hațegului.
Fotografiile artistului au ilustrat cele cinci ediții ale „Ghidului turistic al județului Hunedoara”, prima ediție apărând în anul 1935, având ca autori pe O. Floca și V. Șuiaga. În perioada 1960-1980, Horváth participă la toate expozițiile Asociației Artiștilor Fotografi din România, al cărei membru fondator a fost. A expus fotografiile proprii în peste 10 expoziții personale în țară, în Ungaria, Austria, S.U.A., țări din Europa și America de Sud.
Din anul 1962, Jószef Horváth se mută la Cluj, unde lucrează ca fotograf la Muzeul deIstorie al Transilvaniei. Încetează din viață la vârsta înaintată de 97 de ani, fiind înmormântat în orașul său natal, Ocna Mureș.
Sursa: facebook.com/satele-din-romania
