Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Traian V. Lazar – Economist, cercetător

Publicat

- 1.847 vizualizări

          S-a născut la 2 noiembrie 1932 în comuna Noșlac, din apropierea orasului Ocna Mureș, din părinţi ţărani. A urmat școala primară în Noșlac apoi gimnaziul la Ocna Mureș. A continuat cu studii liceale la Şcoala medie Tehnică de Comerţ și Contabilitate din Ocna Mureș.

            După terminarea liceului a devenit student la Academia de Studii Economice, Facultatea de Economie Generală, pe care a absolvit-o în 1957 ca șef de promoţie. În anul 1974 a obţinut titlul de doctor în economie, specialitatea economie agrară, la Universitatea din Craiova. 

         Şi-a început activitatea profesională ca cercetător la Institutul de Cercetări al Academiei, în 1957. Din 1968 a lucrat doi ani ca cercetător la Institutul de Economie Agrară al Academiei de Ştiinţe Agricole si Silvice (ASAS).O perioadă de peste 2 ani a fost expert al Consiliului Economic al Consiliului de Stat după care a revenit în cercetare, ca director știinţific al Institutului de Finanţe , Preţuri și Probleme Monetare (1972-1988). A fost un an cadru didactic la Academia Ştefan Gheorghiu.

            A efectuat specializări în URSS și SUA.

            După 1990 a fost economist în Ministerul de Finanţe, până în 1992, revenind în cercetare ca director al Institutului de Economie Agrară (1993-2000).

            În 1993 a devenit membru corespondent la ASAS iar în 1999 membru plin și Președinte al Secţiei de Economie Agrară și Dezvoltare Rurală (2000-2005).

            Cercetător de excepţie, a abordat o diversitate de teme în actualitate prin proiectele și programele de cercetare promovate, coordinate și finalizate, contribuind la dezvoltarea știinţei, tehnologiei și producţiei agricole. A dezvoltat concepte și metodologii originale pentru soluţionarea problemelor agrare. A participat la peste 40 programe și teme de cercetare privind mecanismele economico-financiare în agricultură.

Traian Lazăr a publicat 25 cărţi și peste 280 articole si comunicări știinţifice. Dintre lucrările sale amintim:

 • Acţiunea legii valorii în agricultura României,
 • Așezarea preţurilor pe principii economice,
 • Evoluţia și perspectiva agriculturii României,
 • Agricultura României în procesul de integrare agricolă europeană,
 • Renta funciară și preţul pământului,
 • Obiective de bază privind strategia redresării și dezvoltării agriculturii României.

            A fost distins cu:

 • Premiul “Ion Ionescu de la Brad” al Academiei Române, în 1960,
 • Medalia muncii, în 1974,
 • Medalia de Onoare a Ministerului Agriculturii, în 1997,
 • Ordinul “Meritul Cultural” în grad de comandor, in 2004.
 • A decedat în anul 2005.

                                                                                    Extrase din presă și cărţi

Citește mai departe
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Guersiori

  3 iulie 2024 la 18:35

  buy cheap generic cialis uk Provided the measured calorimetric enthalpy of the heat induced denaturation transition of the ligand bound protein remains constant, as ligand concentration is increased, the observed shift in stability with ligand binding forms the foundation of any standard temperature shift assay

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *