Suntem şi pe:

Ocnamureseni

Tiberiu Incze – Inginer, fost senator în Parlament

Publicat

- 888 vizualizări

             S-a născut la 26 August 1933 în Ocna Mureş şi a urmat aici şcoala primară şi gimnaziul. Liceul l-a parcurs la Targu Mureş şi Aiud, unde, pe lângă noţiunile de cultură generală, dobândeşte temeinice cunoştinţe din domeniul tradiţiilor şi etosului românilor, maghiarilor şi germaniilor din meleagurile ardelene.

            Îşi desăvârşeşte statutul profesional la Facultatea de Mecanică a Politehnicii din Cluj, remarcându-se ca un student eminent, care a obţinut diploma cu excelenţă.

         După încheierea studiilor superioare a fost repartizat la Oradea dar chemarea plaiurilor natale l-au determinat să revină în Ocna Mureş, încredinţat fiind că pentru desăvârşirea menirii sale ca om între oameni şi specialist în activităţi industriale, nu este neapărat nevoie să  fi plecat într-o mare metropolă sau în altă ţară.

            Ca inginer mecanic la, renumitele pe atunci, Uzine de Produse Sodice din localitatea de baştină, a fost numit Şef al Atelierului de Proiectare – sector important în angrenajul producţiei de sodă. Din această poziţie a contribuit esenţial la elaborarea unor noi tehnologii, la realizarea unor noi utilaje destinate să mărească producţia şi să micşoreze costurile de fabricaţie.

            Totodată, a pus bazele unei arhive de documentaţii tehnice, părţi desenate şi memorii datând de la începuturile activităţii industriale în această uzină.

            După anul 1989, s-a implicat în viata politică, năzuind cu sinceritate că va putea contribui la revigorarea economico-politică a ţării. Devine senator de Alba în Parlamentul României, din partea grupării politice UDMR, în legislatura 1992-1996.

În această calitate a iniţiat, în folosul concitadinilor săi, un proiect de refacere a sistemului de canalizare a apelor pluviale în Ocna Mureş, izbutind să obţină aprobarea acestuia şi prevederea fondurilor necesare. Din păcate aceste fonduri nu au mai fost alocate fiind redirijate spre Institutul de Cercetări în domeniul Geologiei.

În aceeaşi perioadă,  senatorul Tiberiu Incze a prezentat în plenul Parlamentului un memoriu semnat de peste 500 de personalităţi ocnamureşene, care solicitau constituirea unei echipe de specialişti menite să efectueze o expertiză geologică în vederea stopării şi preîntâmpinării surpărilor de teren din zona vechilor exploatări a masivului de sare, fapt ce a determinat dezbateri de amploare în presă precum şi la posturile de radio şi televiziune.

Inginerul Tiberiu Incze a fost un om al ideilor inovatoare, un remarcabil diplomat, cu un înnăscut simţ al înţelegerii şi dialogului. Pe durata activităţii sale în industrie, s-a dovedit un făuritor de caractere profesionale, un mediator între proiectare şi producţie. Înafara activităţilor de serviciu, l-am cunoscut ca fiind un pasionat de viticultură, dar mai cu seamă, în postura unui colecţionar de lucrări de artă, în special tablouri în ulei. Predilecţia aceasta a fost alimentată şi de bunele relaţii pe care le-a întreţinut cu unchiul său, vestitul pictor al Dejului, Janos Incze.

Una dintre mărturisirile lui îi reliefează sugestiv profilul moral: „Nu am primit niciodată cadouri şi ciubucuri de la nimeni, şi nu am dat vreodată stimulente materiale cuiva!”

 

                                                                   Ioan Huszár

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *