Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

CARMEN ALEXANDRINA BASSO – Ingineră, poetă, prozatoare

Publicat

- 1.021 vizualizări

S-a născut la 27 februarie 1952 în Ocna Mureş. A urmat şcoala generală şi a început cursurile liceale la Râmnicu Vâlcea. Le-a continuat apoi la Liceul Teoretic din Ocna Mureş. Între anii 1970-1975 a urmat studiile superioare la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Institutul Politehnic Bucureşti.

            După terminarea facultăţii, datorită mediei mari de absolvire, este repartizată în capitală, la fabrica de componente electronice IPRS-Băneasa, unde lucrează ca inginer stagiar între 1975-1976. Revine în oraşul natal şi lucrează ca inginer proiectant de instalaţii de automatizare, forţă şi iluminat (1976-1980) la Uzinele de Produse Sodice. Între 1980-1988 lucrează ca mecano-energetician la Salina.

            S-a stabilit ulterior la Cluj-Napoca unde, între anii 1988-1992, a lucrat ca programator-analist la Centrul de Calcul Minier. În perioada 1992-1996 a activat ca administrator al firmei S.C. Studii, Consultanţă şi Formare SRL, prin care a colaborat cu o societate franceză la elaborarea de studii de analiză diagnostică după bussnis în planul BERD. În perioada 1994-1996 a urmat cursuri pregătitoare, încheiate cu examene, pentru meseria de contabil autorizat, organizate de CECCAR Cluj şi apoi a continuat pregătirea în acest domeniu prin cursurile anuale de formare profesională organizate de acest centru. Între 1996-2007 a fost contabil pentru diferite societăţi comerciale iar apoi a lucrat ca asociat la S.C. Consultanţă Financiar Contabilă SRL, fiind contabil autorizat, membru al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, Filiala Cluj-Napoca.

Între 1977 – 1980, la sugestia condeierului Nicolae Dobra, a aderat la Cenaclul literar „Maris” din Ocna Mures, unde a contribuit în mod esenţial la formarea unei prestigioase grupări de lirică feminină, alături de poetesele locale Maria Martin, Adriana Nuc-Balogh, Bianca Cruciu, Maria Popa. În următorii şapte ani, fiind la Cluj-Napoca, a participat sporadic la lucrările şi lansările de carte iniţiate de cenaclul ocnamureşean „Mihai Eminescu”, întreţinând totodată un contact amical şi confesiv-literar cu jurnalista şi scriitoarea bucureşteană Areta Şandru. A publicat volumele:

Iluzii suspendate, versuri, în Editura Litera, Bucureşti, 1984;

Numerele în destinul dumneavoastră, Cluj-Napoca, 1993;

Sub semnul apei şi al dragonului, povestiri, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, 2012 (volum premiat în manuscris de două ori, la distanţă de două decenii).

„Versurile poetesei Carmen Alexandrina Basso dezvăluie ipostazele trecerii circumscrise efervescenţelor izvorâte din ample nelinişti interioare… Volumul „Iluzii suspendate” reliefează o abordare lirică febrilă, expresivă, şi totodată un avangardism întemeiat pe autentice originalităţi ideatice…” (scrie Nicolae Dobra în cotidianul Unirea, Alba Iulia, la 11.02.1985).

 În recenzia publicată la data de 1.03.2013, Voichiţa Pălăcean Vereş scrie: „Cartea „Sub semnul apei şi al dragonului” conţine patru texte numite în subtitlu „povestiri”… însă ea trebuie citită ca un roman de familie, întrucât autoarea urmăreşte istoria femeilor din neamul Botenilor de-a lungul a trei generaţii, din perioada interbelică şi până în actualitate. Destinele personajelor sunt examinate într-o succesiune de evenimente cu mare încărcătură simbolică sau mitică…”.

Un necruţător cancer a curmat prematur existenţa telurică a celei care a fost Carmen Alexandrina Basso, cea despre care multă lume spunea că a fost o „enciclopedie ambulantă”. Cei care am cunoscut-o suntem încredinţaţi că era o personalitate marcată de erudiţie, un suflet mare care şi-a preţuit semenii, fapt ilustrat şi prin destăinuirea pe care a făcut-o fratelui ei: „Nu pot judeca niciodată oamenii, căci nu mai am timp să-i iubesc”.

                                                            Nicolae Adrian Dobra

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *