Ocnamureseni
Tit Liviu Stoica – Inginer constructor şi manager
S-a născut în 17 Decembrie 1928 la Ocna Mureş. Tatăl său, dr. Baziliu Stoica, a fost un medic renumit, cu doctorat în medicină la facultatea de profil din Cluj. A servit ca medic oraşul Ocna Mureş şi Uzinele Solvay timp de 46 de ani (1918-1964). Bunicii săi, un director al şcolii din Vereşmort respectiv un primar la Ocna Mureş, i-au insuflat, alături de părinţi, dragostea pentru şcoală şi meserie.
A terminat Şcoala primară la Ocna Mureş. A început liceul la Târgu Mureş, l-a continuat la Aiud şi l-a terminat la „Gheorghe Bariţiu” din Cluj, luând bacalaureatul în 1947.
Şi-a început studiile universitare la facultatea de Matematică din Cluj dar după anul I s-a transferat la Institutul Politehnic din Timişoara (1948), urmând Facultatea de Construcţii Civile şi Industriale. A obţinut diploma de inginer constructor în 1952. La terminarea facultăţii a primit repartiţia guvernamentală la Ministerul Energiei Electrice Bucureşti; de aici a fost repartizat la Trustul Electroconstrucţia şi trimis să lucreze la Grupul de Şantiere de la Termocentrala Paroşeni, o centrală electrică de 300MW. Aici a devenit repede Şef de şantier şi, la numai 28 de ani, pentru contribuţiile sale la punerea în funcţiune a primului grup energetic (1956), a fost decorat cu „Ordinul Muncii”.
Între 1959-1965 a ocupat funcţia de Director de Grup de Şantiere care a realizat construcţiile importantelor termocentrale ale României: Paroşeni, Luduş-Iernut (800MW), Fântânele şi Deva (1260MW). La punerea în funcţiune a primului grup energetic de la Luduş-Iernut (1965) a fost decorat cu una dintre cele mai importante distincţii ale României, „Steaua Republicii”.
Între 1965-1979 a deţinut funcţia de Director General al trustului Energoconstrucţia din Bucureşti care a realizat termocentralele: Brazi (820MW), Brăila (960MW), Borzeşti (1080MW), Craiova (1030MW), Rovinari (1720MW), Turceni (2310MW) şi altele. Începând din 1976 trustul a executat lucrări la Metroul Bucureşti, incluzând 8km de galerii, 9 staţii şi 3 depouri. În perioada 1976-1979 a condus execuţia termocentralei Banias din Sheik Said, Siria.
Între 1979-1983 a ocupat funcţia de Director al Trustului de Construcţii şi Instalaţii care a construit Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă (1400MW, cu două grupuri de 700MW), cea mai importantă unitate energetică din România.
Între 1984-1988 a deţinut funcţia de Inspector General la Direcţia de Investiţii a Ministerului Energiei Electrice, din care s-a pensionat în 1989.
Pregătirea sa profesională de excepţie a fost susţinută de cunoaşterea şi studierea unor centrale electrice dinafara ţării în domeniile:
– tehnologii de execuţie pentru turnuri de răcire şi cosuri de fum (Polonia, 1956),
– poligoane pentru prefabricate din beton armat precomprimat (Polonia, 1956),
– soluţii constructive pentru clădirea reactorului centralelor nucleare (Franţa, 1970),
– anvelopa de beton armat precomprimat pentru reactorul centralelor nuclearo-electrice de tip Candu (Canada, 1970),
– centrală nuclearo-electrică cu reactor fără anvelopare (Koslodui, Bulgaria, 1873).
– graficul de execuţie al centralei nuclearo-electrice de tip Candu (Cordoba, Argentina, 1983),
– executarea precomprimării la cupola anvelopei reactorului centralei nuclearo-electrice de tip Candu (Cordoba, Argentina, 1983).
S-a căsătorit imediat după terminarea facultăţii la Ocna Mureş, cu Viorica Gruiţa, pe atunci studentă a Facultăţii de Ştiinţe Juridice din Cluj, care a devenit apoi Consilier juridic principal la Trustul Energomontaj Bucureşti. Dânsa l-a însoţit pe toate şantierele unde a lucrat. Se împlinesc 62 de ani de la căsătoria lor.
S-au stabilit la pensionare în Bucureşti neuitând vreodată locul lor natal, unde se află mormântul familiei. Au împreună un fiu, Baziliu, medic specialist ginecolog la Spitalul Judeţean Giurgiu. Dar, au pierdut o fiică, Ariadna, în vârstă de numai 29 de ani, care a fost împuşcată în Revoluţia din Decembrie 1989 la Bucureşti. Au mângâierea că Aisa, fiica Ariadnei, este cu ei de când s-a născut. După tragica întâmplare, i-au devenit tutori legali, ocupându-se de educarea ei. Astăzi Aisa este licenţiată a Facultăţii de Litere şi a mai obţinut două diplome de master.
Din partea fiului Baziliu au doi nepoţi: Andrei, medic specialist chirurg în Bucureşti şi Baziliu, medic chirurg oftalmolog la Ottawa-Canada.
Mai cred şi acum că doctorul Baziliu Stoica, ai cărui pacienţi au fost zeci de mii de ocneni (între care şi eu), avea în cabinet o sticluţă cu „picături miraculoase pentru realizarea de cariere deosebite”, pe care le-a administrat membrilor familiei sale şi multor tineri consultaţi.
Şi vă cer, dragi ocneni, ca atunci când apăsaţi un comutator electric din casă, să vă amintiţi că un concetăţean harnic, inginerul Tit Liviu Stoica, a condus majoritatea şantierelor termocentralelor din România, care ne dau azi curentul electric atât de necesar!
Era şi normal să avem un astfel de inginer: la Ocna Mureş curentul electric a fost introdus în case încă din 1898, odată cu punerea în funcţiune a Uzinelor Solvay, oraşul nostru fiind printre primele localităţi din ţară iluminate electric!
Prof. Mircea Aurel Ciugudean