Suntem şi pe:

Sa ne cunoastem orasul

Gara Războieni înainte de Primul Război Mondial

Publicat

- 3.433 vizualizări

Cine locuieşte în oraşul Ocna Mureş sau în zonă nu cred că nu a fost măcar odată în gara din Războieni. Copil fiind, imi aduc aminte că plecam cu părinţii la mare cu trenul din gara de la Războieni. Nu aveai loc să arunci un ac în toată gara, fie că era sala de aşteptare, peron sau la bilete, atâta lume era. Trenurile, marfare sau de călători, treceau prin gară şi la distanţă de căteva minute, 24/24, 7 zile din 7. Gara din Războieni era şi este unul din cele mai importante noduri de cale ferată din ţară.

La sfârșitul primului război mondial Transilvania a devenit parte componentă a României, iar căile ferate din Transilvania au fost preluate de compania feroviară română de stat CFR. Gara Cucerdea/Kocsárd a fost redenumită după un alt sat din apropiere, Războieni. La 6 decembrie 1918 "Regimentul 15 Războieni" al Armatei Române de sub comanda maiorului Vasile Nădejde a trecut Mureșul și a ocupat Gara “Kocsárd” ("Cucerdea"). Cu acest prilej, maiorul Vasile Nădejde s-a adresat multimii spunând: ”Această gară și acest nod de cale ferată, fiind ocupate de unități ale "Regimentului 15 Războieni", se va numi de acum Războieni”. Imediat localnicul Ioachim Mureșan, membru al gărzii naționale, a înlocuit tabla cu vechea denumire cu o alta, pe care era scris numele de Războieni.

Conform datelor de mai sus putem data cartea poştală prezentată în acest articol. În ea putem admira gara din Războieni înainte de Primul Război Mondial, o gară impunătoare şi frumoasă aflată pe traseul Cluj-Napoca – Războieni,traseu inaugurat la 14 august 1873.

Foto: multihobby.ro

Sursa: wikipedia

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *