Suntem şi pe:

Coltu' lu' Bebitzu

Semne bune anul are?

Publicat

- 2.448 vizualizări

 

     Toată lumea a căzut de acord că 2013 nu este un an electoral. Este un an al marilor decizii raţionale, dincolo de orice interes politic. Prin urmare sunt condamnaţi să coopereze toţi actorii politici. Trebuie să lase la o parte  disputele şi să-şi aducă fiecare contribuţia la depăşirea momentului dificil în care se află economia. Judecând după modul în care s-a comportat după alegerile din 10 decembrie s-ar părea că până şi Traian Băsescu s-a consolat cu noul său statut.

     A pus armele în cui şi promite că va coopera cu guvernul. La rândul său, Victor Ponta  a abandonat tonul arţăgos arătând că este hotărât să nu facă anul acesta politică şi să se concentreze pe măsurile anti-criză. Doar Crin Antonescu mai are o poziţie neprecizată. Pe de o parte se simte obligat prin protocolul semnat cu Băsescu să respecte perioada de armistiţiu, pe de altă parte el este obligat să intre în campanie electorală pentru prezidenţiale.

     Nu poate fi imaginat un partid care a pierdut alegerile abandonând lupta de dragul unui interes major. PDL cu atât mai mult, nu este un partid care să se consoleze cu înfrângerea. Pentru democrat liberali, implicit pentru Traian Băsescu, alegerile prezidenţiale şi europarlamentare din 2014  oferă ocazia perfectă pentru o revanşă.

     Opoziţia, prin natura ei, va încerca să întreţină vie flacăra nemulţumirii sociale, redirecţionând  votul negativ înspre USL. Dacă PDL găseşte un candidat redutabil pentru înlocuirea lui Traian Băsescu, anul 2013 poate fi considerat din toate punctele de vedere un an electoral. Orice măsură raţională luată de Guvernul Ponta va fi taxată, atacată fără să se ţină seama că este absolut necesară.  Când Victor Ponta spunea că lasă jos armele politice şi pune guvernul la muncă, nici el nu credea

     PDL s-a prăbuşit pentru că a tăiat salariile şi pensiile. USL se grăbeşte să promită că nu se va atinge de salarii. În 2013 nu tăiem nimic, dar intrăm şi pe austeritate, promite Victor Ponta. Programul este promiţător, dar mai rămâne să fie pus şi în practică. Aici a fost marea problemă cu care s-a confruntat fiecare guvern. Una au spus, alta au făcut. De ce ar fi altfel guvernul actual? Doar pentru că promite Victor Ponta?

     Pentru a ne face o imagine despre anul în care tocmai am intrat trebuie să privim puţin înspre partide. USL încă se ţine bine în balamale. PSD şi-a reglat conturile cu UNPR. S-a părea că nu mai sunt niciun fel de nuclee rebele. În martie fracţiunea ruptă se va reîntoarce la partidul-mamă.

     PNL pare puţin mai fragil. Gigi Becali devine pe zi ce trece liderul informal, riscând să-l eclipseze până şi pe Crin Antonescu. Au apărut câteva voci nemulţumite. Chiar preşedintele partidului vorbeşte despre un congres extraordinar. Se vorbeşte despre excluderi.

     Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu şi apropiaţii lor par să fie în vizor. Sunt toate acestea semnele bune ale anului? La început de an lumea este optimistă. De ce să nu sperăm că în ciuda experienţelor triste din trecut anul 2013 va fi o excepţie, o excepţie fericită?

Dumitru Pacuraru

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *