Suntem şi pe:
Clinica Sante

Stiri diverse

Locuitorii din 42 de sate din Alba ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi deschidă afaceri

Publicat

- 354 vizualizări

 

alt

Investeşte în oameni !

FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

Axa prioritară: 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare ”

Domeniul major de intervenţie : 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă””

Titlul proiectului: „Centrul de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane

Solicitant: Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale -CERESS Alba

Partener: SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia

          COMUNICAT DE PRESA

Data 21.08.2012

Locuitorii din 42 de sate din Alba ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi deschidă afaceri

 

O şansă în plus pentru locuitorii din 42 de sate din judeţul Alba. Uniunea Europeană finanţează proiecte care să-i ajute să se formeze profesional, să-și găsească mai uşor un loc de muncă și să-şi deschidă afaceri la ţară. Serviciile de informare, consiliere şi orientare profesională, medierea muncii, dar şi programele de  formare profesională sunt asigurate gratuit prin proiectul „Centrul de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane, derulat de Asociaţia Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale- CERESS Alba în parteneriat cu SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia.

Promovarea mobilităţii forţei de muncă şi a spiritului antreprenorial

În cadrul proiectului sunt în desfășurare două campanii de promovare: a mobilităţii forţei de muncă şi a spiritului antreprenorial. Persoanele care  muncesc în propria gospodărie, cele aflate în căutarea unui loc de muncă, şomeri de lungă durată, şomeri tineri, vor afla de la specialiștii implicați în proiect care sunt avantajele mobilității forței de muncă,  atât ocupațională cât și geografică, care care să-i dea libertate lucrătorului să-și practice meseria acolo unde există oportunități. Campania se desfășoară prin implicarea  primăriilor, şcolilor, angajatorilor din cele 42 de localităţi rurale, dar şi Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Alba  şi Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Alba.

Specialiştii proiectului se vor deplasa în satele din comunele Galda de Jos, Ighiu, Pianu, Săsciori, Sântimbru, Şugag şi Vinţu de Jos pentru a prezenta care sunt beneficiile aduse de Legea 76/2002 pentru cei care îşi schimă profesia propriu-zisă, firma sau domeniul de activitate. Avantaje au şi cei care practică mobilitatea geografică, ce poate fi realizată atât prin schimbarea domiciliului, apropierea acestuia de locul de muncă, ori prin deplasarea zilnică la locul de muncă (navetă). Important de subliniat este și faptul că această formă de mobilitate antrenează atât forța de muncă, cât și persoanele inactive.

 

Statul sprijină financiar atât mobilitatea ocupaţională, cât şi cea geografică sub forma unor prime de încadrare, respectiv instalare.

De asemenea, cei care au idei de afaceri vor fi încurajaţi şi ajutaţi să-şi  pună planurile în practică. Serviciile vor fi asigurate prin deplasarea specialiştilor proiectului în satele din cele şapte comune din județul Alba: Metodele de lucru ajută la completarea, diversificarea și îmbunătățirea serviciilor asigurate de instituțiile statului.

Programe de iniţiere, perfecţionare şi calificare profesională

Prin proiect vor fi organizate gratuit șase programe de formare profesională care asigură calificarea în domeniile: comerț, construcții, turism, respectiv inițierea și perfecționarea în domeniul  social, informatic și antreprenorial.

 

Studiile noastre arată că doar 1 % dintre cei care vor beneficia de serviciile aduse gratuit prin proiect au urmat liceul sau şcoala profesională și au un nivel redus de informare şi formare profesională. Sunt principalele cauze care duc la dificultăţi în găsirea unui loc de muncă.

Proiectul se va finaliza în noiembrie 2013 și este co-finanțat de Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Axa prioritară: 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, „Domeniul major de intervenţie: 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”.

Informații suplimentare despre serviciile gratuite aduse prin proiect pot fi obținute la numărul de telefon 0258/813800, persoană de contact Popescu Bianca – manager proiect.

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *