Suntem şi pe:

Coltu' lu' Bebitzu

Bogdan Petriceicu Haşdeu, o stradă pe care timpul a stat în loc

Publicat

- 2.378 vizualizări

     Strada Bogdan Petriceicu Haşdeu din Ocna Mureş este o stradă pe care orice ocnamureşan a pus piciorul măcar odată în viaţa lui. O stradă îngustă care se întinde tocmai de pe strada 9 Mai de lângă gropi şi ajunge până pe strada Ştefan cel Mare, după ce întretaie străzile Horea, Cloşca, Crişan şi Memorandumului.

     Însă este o stradă uitată parcă de lume, de autorităţi de-a lungul timpului. O stradă care arată ca acum 20-30..50 de ani. Casele în paragină parcă s-au adunat toate pe această stradă iar pavajul şi sanţurile de pe bucata aflată între străzile Horea şi Cloşca accentuează imaginea dezolantă. Să nu mai vorbim că după ploile torenţiale, aceeaşi bucată de stradă amintită anterior se transformă într-un şanţ imens spre disperarea locuitorilor din această  zonă.

     Puţini ştiu însă că strada e plină de istorie, pe vremuri strada era locuită de evrei în mare parte şi chiar şi în ziua de azi mai pot fi observate multe case tipic evreieşti care se încăpăţânează să rămână în picioare deşi au fost construite între cele doua războie mondiale.

    Să sperăm că autorităţile locale vor lua în calcul, într-un viitor apropiat, amenajarea şi modernizarea acestei străzi pline de istorie şi care pe deasupra poarta numele unui mare om al istoriei noastre: Bogdan Petriceicu Haşdeu.

     P.S. Nu am uitat de strada Horea care este o stradă "la fel de frumoasă" ca şi strada B.P.H. însă despre ea într-un alt articol.

Foto: Koppandi Mihai

 

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *