Stiri diverse
15 august, zi liberă!
Data de 15 august are pentru poporul român o dublă semnificaţie: una religioasă şi una socială. Dacă semnificaţia religioasă, Adormirea Maicii Domnului, o ştim de mici copii şi o perpetuăm prin credinţă, cea socială nu face decât să bucure pe toţi cei care într-un fel sau altul au un loc de muncă ce le poate oferi ziua liberă legală.
Astfel, conform Codului Muncii, ziua de 15 august este considerată sărbătoare legală, deci implicit zi liberă pentru cei ce muncesc, acolo unde nu este necesară continuitatea producţiei ori serviciilor. Acolo unde nu este necesar un flux continuu al activităţii, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 lei (una sută milioane lei vechi) dacă nu acordă ziua liberă în această dată. Acolo unde este flux continuu în activitate, se acordă compensaţii sub forma unei zile libere la alegere în următoarele 30 de zile calendaristice datei de 15 august sau compensaţii salariale sub forma unui spor raportat la salariul de bază.
Domeniile în care există continuitate în activitate, fără ca aceasta să poată fi intreruptă, sunt de exemplu serviciile medicale, juridice, alimentaţie publică, servicii de intervenţie.
În total există 12 sărbători legale în Codul Muncii:
– 1 şi 2 ianuarie
– prima şi a doua zi de Paşti
– 1 Mai
– prima şi a doua zi de Rusalii
– 15 august, Adormirea Maicii Domnului
– 30 noiembrie, Sfântul Andrei
– 1 Decembrie, Ziua Naţională a României
– 25 şi 26 decembrie, primele două zile de Crăciun.
Toate aceste zile declarate sărbători legale se supun regulilor din Codul Muncii prezentate mai sus, în ceea ce priveşte obligativitatea angajatorului de a asigura zilele libere, sau compensarea lor, dupa caz.