Stiri diverse
Criza politica pune leul la pamant.
“Minunea” cresterii leului – petrecuta taman cand BEC dadea cifre care invalidau referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu – n-a tinut mult. Moneda nationala incheie saptamana in corzi, doborata de amanarea unei decizii la Curtea Constitutionala: 4,6481 lei/euro.
Presedintele suspendat si-a facut o tema de campanie din caderea leului, cauzata – zice el – de “ceilalti”, in timp ce Victor Ponta ii tot da inainte ca va fi bine. E clar ca turbulentele politice au impins leul pe tobogan.
Cat va continua sa cada leul? Analistii: pana cand Curtea Constitudionala se va pronunta
“Decizia Curtii Constitutionale a adaugat un nou strat de incertitudine la instabilitatea politica din Romania. Pana la anuntarea unei decizii a Curtii in septembrie, increderea investitorilor va fi, probabil, afectata in continuare. Nu sunt sigur cat de tare se va deprecia leul in urma anuntului. Banca Nationala a Romaniei are rezerve valutare relativ ridicate si ar putea interveni pe pietele valutare pentru a impiedica o prabusire a leului”, a declarat pentru Mediafax analistul Capital Economics William Jackson.
“Noi vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale, cu precadere din Europa, cu tensiunile politice interne. Cu alte cuvinte, aceasta suprapunere a accentuat iesirile de capital. De exemplu, o parte din titlurile de stat emise in lei si aflate in posesia nerezidentilor, dupa datele noastre au fost vandute. Adica a crescut oferta de lei si concomitent cererea de valuta. E vorba de cateva miliarde de lei, dupa datele nostre preliminare. Urmeaza sa le analizam aceste date, dar bineinteles ca influenteaza piata valutara din Romania si cotatiile”, a explicat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Rezervele valutare de la BNR au scazut drastic si se vorbeste ca acesti bani s-au dus in mare masura pentru a tine, cat de cat, cursul leului sub control.