Suntem şi pe:

Am primit la redactie

Ziua de dupa…

Publicat

pe

 

alt

        Am crezut ca un somn bun ma va face sa ma trezesc fericit, sau macar optimist. Din pacate nu a fost asa. M-am trezit mai trist decat de obicei, cu un pesimism aproape dureros. Dupa toate zilele astea de nebunie politica mi-am dat seama ca am pierdut prieteni pe care ii aveam din copilarie si pentru care puteam sa garantez oricand. Tocmai am descoperit ca m-am certat iremediabil cu vecinul cu care de mai bine de 20 de ani ma salutam si mai stateam uneori de vorba in fata casei, ba uneori mai mergeam la pescuit. Cunosc profesori care si-au pierdut respectul pe care il aveau in ochii colegilor, elevilor sau studentilor, cunostinte care si-au pierdut locul de munca pentru ca nu au vrut sa voteze sau tocmai pentru ca au vrut sa voteze. Si exemplele ar putea continua la nesfarsit, fie ca e vorba de rude sau doar de niste banale cunostinte pe care le vezi vinerea la targ.

        Ar trebui totusi sa fiu optimist pentru ca mi-am facut alti prieteni, ca acum pot discuta cu un alt vecin pe care l-am neglijat vreo 20 de ani considerand ca e neimportanta socializarea cu el, ca am colegi de scoala pe care nu i-am mai vazut sau auzit de zeci de ani (Australia sau Anglia sunt destul de departe) dar care acum mi-au sustinut ideile si opiniile, m-au ajutat macar prin cuvintele lor sa trec mai usor peste toata perioada asta.

        Ce-am facut in 3 saptamani? Ne-am certat roman cu roman, roman cu ungur, ungur cu tigan, ortodox cu reformat, atatea conflicte si certuri incat nici nu mai stii ce sa crezi. Am strigat fara sa vrem unii la altii sustinandu-ne prea infocat ideile, sau cu un limbaj prea violent sau indecent. Incrancenarea si scrasnitul din dinti ne-au caracterizat comportamentul si sentimentele. Am criticat totul fara sa vedem ca de fapt nu facem decat sa lovim, ca critica noastra numai constructiva nu e, am lansat critici care nu reprezinta decat vulgaritate si indecenta intelectuala.

        A da din gura si a lansa acuze si critici doar din dorul de a jigni sau denigra se pare ca devine un sport cu adevarat national pe toate site-urile, de opinie sau nu. Am uitat ca avem copii de crescut, de educat, am uitat ca mai exista si munca nu numai barfa politica, am uitat ca avem familie care-si pune speranta in noi sa le facem un trai mai bun maine.

        Am invatat ca doar copiind poti ajunge prim ministru, ca doar promovand absenteismul (la scoala sau in parlament) poti ajunge presedinte, chiar si interimar, am mai aflat cam cat costa o casa frumos amenajata, dar mai ales am aflat ca nu suntem decat o masina de vot la indemana celui care striga mai tare „Hotul!!!”, fara sa ne mai amintim ca „hotul striga hotii”. Competentele profesionale sau intelectuale nu sunt decat ramasite ale unei epoci demult apuse, daca te evidentiezi in sensul pozitiv al expresiei intr-un domeniu, nu faci decat sa dovedesti ca esti un prost, un ratat social. Suntem doar turma de oi care e chemata sa dea legitimitate prin vot tuturor prostiilor celor care se cred „politicieni”. Si toate astea pe banii unui popor, a unei natii pentru care locurile de munca devin o raritate iar monedele precum euro sau dolar devin ca valoare din ce in ce mai impovaratoare si mai inspaimantatoare.

        Cineva mi-a spus mai demult ca indiferenta doare cel mai tare, nu discutia in contradictoriu, jignirea sau violenta. Doar indiferenta. Asa cred ca se explica si prezenta „masiva” la vot. Indiferenta fata de toti cei „de sus”, fata de toti cei care cred ca ne conduc destinele. Ei vad doar partea lor in vot, dar nu se uita ca partea care i-a tratat cu indiferenta e mai mare decat ce vor ei sa vada. Faptul ca nu vor sa  vada indiferenta cu care i-am tratat ii va costa enorm la urmatoarea votare, indiferent care ar fi ea.

        Ma pregatesc de alegerile parlamentare. Nu stiu cu cine voi vota, dar un lucru stiu sigur: voi face tot posibilul ca cei ce sunt acum „acolo” sa zboare cat mai departe si sa pot sa-i uit, indiferent de culoarea politica, oricum legea ii va prinde din urma. Pentru ca imi doresc sa votez doar atunci cand trebuie, nu cand vrea o turma de nesimtiti ce-si zic „parlamentari” sa ma scoata din casa. Iar cand votez, sa votez pentru un viitor mai bun si mai curat, macar politic…

 

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile