Suntem şi pe:

Am primit la redactie

Civilizatie si Cultura

Publicat

pe

 

alt

           Vazand ce se intampla in acest oras de cativa – mai multi – ani, ma preocupa doua notiuni care se completeaza una pe alta: civilizatie si cultura.

Civilizatia – este – nivelul de dezvoltare a societatii si a culturii materiale atins de o formatie social-economica; stare a vietii sociale, economice si culturale a unui popor sau a unei epoci.” 1)  Deci o acumulare, in timp, de valori materiale si spirituale, dar, in acelasi timp, un suport o arhiva, un depozit la care putem apela oricand pentru o comparatie intre trecut si prezent a dezvoltarii societatii omenesti, o baza a unor noi creatii, noi descoperiri. Toate acestea in folosul si uneori chiar in dauna societatii care provoaca aceste creatii, descoperiri.

Cultura – este – totalitatea valorilor materiale si spirituale create de omenire in procesul muncii sociale desfasurate de-a lungul istoriei. Faptul de a poseda cunostinte variate in diverse domenii; totalitatea acestor cunostinte; nivelul (ridicat) de dezvoltare intelectuala la care ajunge cineva” 2)

Cultura poate influenta, imbogati sau favoriza civilizatia. Cu sute de ani in urma se vorbea despre cultura inului, graului, porumbului, a legumelor si zarzavaturilor. Aceasta cultura se realiza prin munca, prin pricepere.

            Notiunea de cultura, in zilele noastre, s-a imbogatit cu un nou sens, o noua conotatie. Ea se refera atat la societate cat si la individ. Se spune – om de cultura – persoana care poseda un nivel de cultura ridicat.

            Cultura este stare sau un habitus general al inteligentei asociata cu ideea de perfectiune: stare generala de dezvoltare intelectuala si morala a societatii in intregul ei, modul integral de viata materiala, intelectuala si spirituala a unei societati date.

            Datorita omului natura devine cultura iar prin cultura omul dobandeste adevarata sa natura umana.

            Cultura presupune cunoastere (educatie). Cunoasterea se dobandeste prin citire, studiu indelungat. Cunoasterea este primul moment constitutiv al culturii. In creatia stiintifica, in cea artistica sau literara, cunoasterea preceda si conditioneaza faurirea valorilor culturale.

Ideea raportului valoare – fiinta umana este aproape tot atat de veche ca si gandirea filosofica insasi.  O gasim in cunoscutul aforism al lui Protagoras – „Omul este masura tuturor lucrurilor” – atat de mult controversat pentru ambiguitatea sa. Si totusi se poate spune: omul este masura a valorii, aceasta  implicand pozitivitatea si semnificatia faptelor sale.

            Plantele le cultivam in fiecare an si le culegem, toamna, roadele.

            Roadele culturii omului se vad si se manifesta dupa un timp mai indelungat. Aceasta fiindca omul creste, se formeaza si este folositor societatii si familiei dupa mai multi ani de munca, de cultura.

            Omul are nevoie atat de cultura materiala cat si de cultura spirituala. Ele nu se gasesc in masura egala la niciun individ – om. Proportia si-o stabileste omul.

            Cu permisiunea dumneavoastra, ceea ce urmeaza as numi:

Gestul – semnificatia si urmarile lui.

            Natura este prieten si nu dusman al omului.

            Mediul inconjurator, indirect, este oglinda omului.

            Am vizitat, per pedes, orasul si satele inconjuratoare. Va puteti imagina ce am vazut numai la fata locului: cotete si cosere cu sutele, darapanate, ruine, atat la Uioara de Sus blocuri, cat si in oras, Banta si Gropi – Salina. Gunoi peste tot. Locurile vizitate populate de caini, pisici, soareci si sobolani sunt focare de infectie. Parcelutele dintre blocurile din oras sunt o panorama trista. Nu cred sa contribuie cu ceva la bunastarea celor care le-au imprejmuit, dar stiu ca reduc suprafata de odihna pentru varstnici si locul de joaca pentru copii.

            Se arunca hartii, ambalaje, mucuri de tigara pe trotuare, pe rondouri cu flori, peste tot.

            Locatari ai unor blocuri arunca pungi cu resturi menajere in spatele sau chiar in fata blocului. Peste tot gunoaie, mizerie. Parcul este plin de gunoaie, Banta la fel.

            Daca un copil arunca ambalajul de la dulciuri in curtea scolii sau pe strada, as spune ca a facut un gest necontrolat, necugetat, dar cand un om matur arunca pe strada coji de seminte, ambalaje de tot felul, mucuri de tigara sau alte obiecte de care in acel moment nu are nevoie, spun ca este o sfidare la adresa semenilor, este lipsit de bun simt, lipsit de cultura.

            Un tablou dezolant ne intampina pe strada 9 Mai, de la farmacie pana la capat, unde vezi burlane mutilate ca niste oameni cu dizabilitati. Acesta este rodul muncii unor tineri care in momente in care sunt dominati de licoarea lui Bachus isi incearca pumnii, fara sa-si dea seama de ceea ce fac. La fel se intampla si cu cosurile de gunoi.

            Unii tineri sau varstnici fac carari prin spatiile verzi, lucru necugetat. Fiecare firicel de iarba distrus, fiecare copacel rupt este un balon de aer curat – ozon pe care noi, inconstient, ni-l furam. Respectarea unor standarde ale civilizatiei depinde de bunul simt al fiecaruia. Domnilor tineri si varstnici, nu fiti indiferenti fata de cei ce-si bat joc de munca noastra, a Primariei si a Consiliului Local Ocna Mures. Orasul este al nostru al tuturor celor ce locuim aici intre Banta si Mures, pe aceste meleaguri frumoase date noua de Dumnezeu.

            Ocnamuresanule, respecta-te ca sa fii respectat!

            Orasul acesta, asa cum e el, acum este al nostru. Ca sa fie mai frumos, mai atractiv, mai placut, depinde de noi. Noi care traim in el, noi care ne desfasuram intreaga activitate aici.

            Sa nu asteptam sa ne faca altii ordine.

            Sa nu mai mergem pe principiul:

„Sa faca Primaria, ca de-aia platim taxe si impozite”, „Sa faca Consiliul Local, ca de-aia l-am ales.”

            Acestea sunt motivatii absurde ca sa ne scuteasca de obligatiile cetatenesti pe care le avem.

Cine iubeste curatenia, ordinea, frumosul, gaseste in sufletul sau si-n viata sa elemente de innobilare a peisajului citadin. Prin munca noastra putem face ca acest oras sa arate altfel, chiar daca e sarac, poate si trebuie sa fie curat.

            Sa nu fim indiferenti fata de ceea ce nu ne place, fata de cei care murdaresc orasul prin ceea ce fac.

            Suntem saraci si vom fi inca cativa ani, dar sa nu balonam saracia noastra prin indolenta si indiferenta.

            Noi ne putem face viata, in acest orasel, mai frumoasa mai placuta, mai confortabila. Noi, cetatenii, suntem factorul determinant al orasului nostru. De noi depinde cum va arata el peste ani, ce vom lasa urmasilor nostri. Suntem responsabili de ceea ce ramane dupa noi. Un oras curat sau mai putin curat este oglinda fidela a locuitorilor lui. Noi putem da demnitate orasului nostru, fixandu-ne ca deziderat: „Strada mea, cartierul meu, orasul meu trebuie sa fie curate!”

            Imi amintesc:

Candva, in parc fanfara canta…

Astazi, mi-e necaz si mi-e rusine cand vad ce oras avem.

 

Profesor pensionar Ion Vinteler

 

1) – Dictionarul limbii romane moderne, Editura Academiei R.P.R., 1958, pag. 151

2) – Dictionarul limbii romane moderne, Editura Academiei R.P.R., 1958, pag. 205

 

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile