Suntem şi pe:

Ocnamureseni

Moga Vasile Alexandru

Publicat

- 500 vizualizări

S-a născut la Ocna Mureş în 24 August 1946, pe strada Memorandului, nr.18. În 1948 părinţii săi s-au mutat cu serviciul la Alba Iulia, aşa că a parcurs şcoala în capitala judeţului. Dar toate vacanţele şi le-a petrecut la bunicii dinspre tată (bunicul a fost minier la Salina) sau bunicii dinspre mamă (din strada I.C.Frimu nr.1) din Ocna Mureş, care i-au dat multe lecţii de viaţă. A fost  pasionat de plimbările pe Banţa, în „Bosnia”, Colonia Soda şi la Ciunga.  A învăţat să înoate într-una din gropile de pe „Teritoriu”, cu ajutorul bunicului, apoi a frecventat zilnic Ştrandul din parc, plin în vacanţele de vară de elevi şi studenţi. A asistat chiar la unele lecţii de franceză ţinute de Grigore Ghica. A regretat mult deteriorarea parcului, demolarea clădirii băilor sărate (monument istoric!) şi distrugerea renumitului ştrand.

A terminat Liceul „Horia, Cloşca şi Crişan” în 1964 şi a urmat apoi Facultatea de Istorie şi Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, specialitatea Istoria României, până în 1969.  Tot aici, a obţinut titlul de doctor în istorie, în 1982. A beneficiat de îndrumarea unor profesori de prestigiu, între care s-a aflat Acad. Constantin Daicoviciu.

 

În lunga perioadă de activitate profesională, 1969-2010, domnul Vasile Moga a fost angajat al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, ocupând pe rând funcţiile de muzeograf, muzeograf principal, şef de secţie, director ştiintific iar în final şef secţie arheologie. A devenit prin activitatea sa un istoric de calibru internaţional.

 

În paralel, a fost conferenţiar la Universitatea „1 Decembrie 1918”, predând cursuri de arheologie latină, romanizarea Daciei, istoria arheologiei europene. A condus acolo lucrări de licenţă si masterat, a fost membru în comisii de doctorat la universităţi din Cluj, Timişoara şi Alba Iulia.

A fost arheolog al epocilor dacice şi romane pe şantierele din Alba Iulia, Abrud, Zlatna, Roşia Montană, Blandiana, Cetea, Ghirbom, Căpâlna, Piatra Craivii, etc. Este cercetătorul care a scos la lumină vestigiile castrului Legiunii a XIII-a Gemina şi ale porţii „Porta Principalis Dextra“ de la Alba Iulia.

Este autor a 10 cărţi de specialitate, dintre care citez: „Legiunea XIII Gemina”, „Cetatea dacică de la Căpâlna”, „Fortificaţiile oraşului Alba Iulia”, „Creştinismul la Apullum”, „O mică copie a Romei”, „Centrul urban Apullum”, etc, apărute în edituri precum Dacia, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică şi altele. Pregăteşte pentru tipar alte două volume.

A publicat peste 100 de articole ştiinţifice în ţară şi în străinătate (Serbia, Elveţia, Germania, Italia), cu tematică legată de patrimoniul istoric al judeţului Alba şi siturile sale arheologice. A prezentat peste 30 de expuneri la congrese de arheologie din Slovacia, Elveţia, Franţa, Germania, Spania, Ungaria, etc.

Este membru al Comisiei Naţionale de Arheologie şi al Colegiului Revistei Apulum, expert în evaluarea bunurilor de patrimoniu, atestat de Ministerul Culturii, şi coordonator al programelor de investigaţii arheologice de la Alba Iulia şi Roşia Montană.

A prezentat zeci de conferinţe de istorie şi patrimoniu în toate localităţile judeţului Alba; este colaborator la numeroase reviste şi ziare locale şi centrale; a prezentat numeroase emisiuni la posturi de radio şi televiziune.

A pledat pentru o istorie veridică a judeţului Alba, din preistorie până în prezent, pentru apărarea şi valorificarea patrimoniului din acest spaţiu.

Regretă faptul că mândria naţională nu se mai regăseşte nici chiar cu ocazia unor date importante din istoria noastră, că tot mai puţini români tresaltă la intonarea imnului naţional (ale cărui versuri le cunosc puţini!), la ridicarea tricolorului ori la alte însemne naţionale, că puţini îşi exprimă mândria de a aparţine unui vechi şi merituos popor european.

Dr. Vasile Alexandru Moga, care şi-a dedicat viaţa, visele şi speranţele elucidării istoriei judeţului şi  Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, este un susţinător convins al continuităţii poporului român pe meleagurile transilvane.

 

Prof. Mircea Aurel Ciugudean

 

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *