Suntem şi pe:

Am primit la redactie

VOTUL decisiv

Publicat

pe

Vine 10 iunie, si apoi o mare liniste. Vreo zi, doua. Dupa aia o saptamana ne facem vanatori de vrajitoare. Apoi uitam. Asteptam. Mai vin ceva alegeri prin toamna si o luam de la capat. Dezgropam securea razboiului, inchidem DEX-ul, luam carnetelul sau caietul cu injuraturi (fiecare dupa posibilitati) si pornim la lupta cea mare. Dupa care… Ciclic, la fiecare sezon de alegeri facem aceleasi lucruri stereotipe de-acum, de mai bine de douazeci de ani. Scuipatul, injuratul, cunoasterea mamelor adversarilor, tot arborele genealogic de la maimuta incoace al vreunuia devine copac unde mai poposeste cu piciorul ridicat cate-un caine, anatomia corpului uman care devine disciplina fundamentala cand un copil invata sa vorbeasca, toate astea sunt argumentele supreme ale

exprimarii. Apoi pauza. Totul se strange, se curata si se pune la indemana ca orice arma, poate vin ceva anticipate.

            Asta ne e viata. Unii zic ca asa e ea (ca alta n-au cunoscut), altii mai umblati spun ca ne-o meritam si pleaca inapoi pe meleagurile mult laudate, nu ca ar duce-o bine acolo, dar macar zic ei ca ti se respecta demnitatea acolo, altii zic ca se poate si mai bine, dar nu vor sa ne spuna de unde stiu ei asta. Asa apar candidatii, cei cu viata mai buna proslavita in cuvantarile lor elevate catre plebea cea marunta si nemernica de jos, din noroaie. Cand apar ei, e clar, campanie, ne intoarcem la inceputul articolului. Sarim insa fara sa vrem peste o chestiune de nici 30 de secunde. Minora, un fleac, umbli cu niste foi cu aspect de hartie igienica. Si confundam mental, fara sa ne dam seama, VOTAREA cu hartia si utilizarea ei. E actiunea de a VOTA.

            Totusi VOTUL in sine si VOTAREA sunt fundamentul certurilor noastre. Unul il voteaza pe X sau pe Y, altul nici el nu stie pe cine, ca a uitat cine i-a dat banii (democratia originala are si ea legile ei nescrise). Dupa care, toti strigam, fara deosebire. Numai ca unii VOTEAZA, altii nu, desi toti spun ca au VOTAT.

            Fratilor, daca vreti sa aveti, macar in fata constiintei voastre, dreptul de a comenta, mergeti si VOTATI. Nu ma intereseaza cu cine, dar mergeti si VOTATI.

            Arata, vecine, ca esti puternic, du-te si VOTEAZA. Cei batrani stiu 3 lucruri: sa-si plateasca toate darile, sa aiba medicamente si sa VOTEZE. Tu, ala smecher, de cartier, nu te duci ca nu te intereseaza. Ba sa te intereseze, ca altfel vine unul care iti arata ca esti un zero social, te face cum vrea el. Si asta pentru ca nu VOTEZI sa-l trimiti undeva, pe campiile patriei de exemplu. Du-te si VOTEAZA, ca sa arati ca ai dreptul de a fi smecher. Si sa-ti respect dreptul asta.

            Daca cei tineri traiesc cu impresia ca nu merita sa VOTEZE gresesc. Mama si tata nu sunt vesnici, nu pot decide la nesfarsit pentru noi. Ii putem ajuta sa le fie mai usor sa ne ajute doar prin VOT. Ciudat? Deloc, pentru ca VOTUL nostru ii ajuta pe ei sa aiba mai mult, sa le fie mai bine, deci implicit si noua. Peste mari si tari e o vorba: "DACA NU VOTEZI, NU EXISTI". Nu va mai luati dupa tot soiul de perle "un VOT nu conteaza", "VOTAREA se fraudeaza" si altele din astea culese "din putul gandirii alegatorului turmentat". Daca nu ar fi fost UN VOT, natiunea americana de azi nu ar fi existat. UN VOT, unul singur, la cate sute de milioane sunt ei… Nu conteaza ca ei au alt sistem de VOT. Un VOT e un VOT, indiferent cat ne dam loviti.

            UN VOT avem, sa-l folosim, nu sa-l tinem ascuns sub prosoape. VOTUL e cel care sanctioneaza puterea. Cate greve, manifestatii si alte strigaturi sindicaliste ati vazut razbind? Dar candidati fugariti de VOTUL nostru am vazut. Si ati vazut si voi. Hai sa fie spectacolul pentru noi, nu tot gunoiul pe care ni-l turnam in cap unul altuia in campanie.

            Ei, ce ziceti, ne vedem la VOT? Ne plimbam cu motorul sa mai speriem niste gaini si vreo batrana care sta in poarta. Si apoi o berica. Doar e duminica.. Ne intalnim la VOTARE si apoi ne distram, k?

Olariu Iulian

Foto: Sergiu Lucian Babasan

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile