Suntem şi pe:

Coltu' lu' Bebitzu

Si cu noi tinerii cum ramane?

Publicat

pe

Asemenea unui tren care se apropie in viteza de tine si huruitul rotilor pe sine devine tot mai puternic si mai deranjant, asa atmosfera „alegerilor locale” se instaleaza printre paginile acestui site. Insa acum nu doresc sa discutam despre alegeri sau primari sau consilieri, ci despre noi cei care vom vota. Despre un aspect despre care multi, sunt sigur nu l-au avut in vedere demult, pentru ca am devenit niste masini, niste roboti.

Multi care citesc aceste randuri sunt parinti care cum termina copiii lor un liceu in Ocna Mures cum ii trimit la o facultate in Cluj. Mai ales in Cluj. E foarte bine pana acum. Insa acolo cica isi fac un viitor. Si Ocna Mures pe an ce trece apare in statistici ca un oras tot mai plin de batrani, de pensionari. Ca doar ce viitor sa ai in Ocna Mures?

Ei bine ar fi un viitor… Daca cei alesi la conducere ar avea in vedere acest lucru orice oras mic s-ar umple de tineri competenti, puternici si inteligenti. Tinerii sunt veriga lipsa in bunul mers al orasului Ocna Mures. Stati putin si va ganditi. In alte tari orice mic orasel e la fel de cochet si plin de oportunitati ca un oras mai mare. Un factor important in dezvoltarea socio-economica dintr-un oras mic sunt tinerii, care in prezent sunt „alungati” in orase mai mari pentru ca acasa nu li se ofere nimic.

Ei pleaca si locuiesc in chirii exorbitante in orase mari, lucreaza pe salarii mari care le cheltuie pe chirii si drumuri acasa sa duca in borcane supa de la mama, sau oala de sarmale. Sau isi iau un apartament cat o cutie de chibrite si platesc toata viata la el, in timp ce acasa isi lasa parintii in ditamai casa pe care ei, parintii nu o mai pot intretine.

Cica la oras mare sunt alte oportunitati. La viata care e in ziua de azi muncesti pana pici jos, ajungi seara acasa si iti deschizi tu usa singur sa apuci sa dormi si apoi a doua zi la loc comanda. Ce bine ar fi sa iti deschida mama sau tata usa si sa te astepte cu o supa calda, cu un pat facut.

Ne-am uitat prioritatile. Muncim mai mergem cica printr-un club si cam atat. In rest ne chinuim si trece viata pe langa noi. Cei care s-au nascut in orase mari isi duc viata acolo asa e normal unde sa se duca, ceilalti trebuie sa se afirme acolo ca nu au alta varianta. Desi ar fi una aceea de a se intoarce  acasa ca si inginer, medic sau profesor si sa traiasca o viata linistita, sa nu fuga la gradinita si scoala cu copiii ci sa o faca asta bunicii, sa poata sa isi vada de cariera, sa puna osul cum trebuie la servici. Si asta daca o face intr-un oras mic, in orasul natal, sunt si acasa si simt si viata in vine, nu se trezesc ca trec zeci de ani si  pentru ce?

Din pacate pentru a te intoarce in Ocna Mures fie ca esti la Cluj, Alba sau in Spania sau Italia pare pentru moment o gluma, insa daca s-ar avea in vedere si acest aspect pe viitor orasul si oamenii din el ar avea de castigat.

Cei care cititi aceste randuri o sa imi dati dreptate in proportie de 80%. Sunt si cei care nu vad viata posibila fara Cluj sau strainatate dar sunt sigur ca sunt multi care s-ar intoarce maine in Ocna Mures daca ar avea acolo o slujba, un viitor, sa stie ca sunt acasa si ca pot sa isi petreaca restul vietii in acelasi oras cu parintii, rudele si prietenii lor.

Asa ca cei care veniti la putere, faceti cumva si atrageti tinerii sa se intoarca acasa, ei sunt veriga lipsa in dezvoltarea, emanciparea unui oras mic cum este Ocna Mures!

Kolozsvari Csaba – admin Ocna Mures Online

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile