Ocnamureseni
Romul Vancea
S-a născut pe 3 iunie 1948, în Ocna Mureş unde a urmat şcoala până la terminarea liceului, în 1968. A fost un elev foarte bun astfel că a reusit să devină student la Facultatea de Electrotehnică din Timişoara – secţia de Calculatoare şi automatizări, unde erau cei mai buni studenţi din Politehnica timişoreană. Am avut bucuria să-l am student şi să-l urmăresc în toţi cei cinci ani de studii (ca şi pe alţi ocneni). Era modest şi prietenos. A absolvit facultatea cu rezultate foarte bune în 1973 şi a fost repartizat ca inginer de sistem la Centrul de Calcul Suceava, unde a lucrat până în 1979. A efectuat specializări în Franţa – la Universităţile Mirande, Dijon, Bethune. Anul care a urmat l-a petrecut ca cercetător la Institutul de Tehnică de Calcul Timişoara. Revine la Suceava ca asistent la Universitatea „Ştefan cel Mare”, la disciplina Limbaje de programare.
Pentru a urca în ierarhia universitară s-a înscris la doctorat în domeniul Calculatoare electronice, la Institutul Politehnic din Timişoara, obţinând titlul de doctor-inginer în 1991. L-am întâlnit deseori la Timişoara, unde făcea naveta de la Suceava, pentru susţinerea examenelor şi referatelor din cadrul doctoratului. Am avut şansa şi bucuria să particip la susţinerea publică a tezei lui de doctorat.
În continuare, ascensiunea lui a fost pe meritele activităţii didactice şi stiinţifice depuse. În 1993 devine conferentiar şi şeful Catedrei de Ştiinte Economice Informatică şi Drept la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava iar în 1997 – profesor şi şeful Catedrei de Informatica şi Administraţie Publică. Între 1998-1999 a fost prodecan la Facultatea de Litere şi Ştiinţe iar între 1999-2000 – decan la Facultatea de Ştiinte Economice şi Administraţie Publică. În 1999 a devenit conducator de doctorat.
Activitatea sa ştiinţifică a fost una de excepţie. In 1980 a obtinut premiul „Neculae Teclu” al Academiei Române pentru lucrarea „Tratarea Monte Carlo a reacţiilor de co-polimerizare” aparută în S.U.A., la revista Journal of Polymer Science. În 1996 a devenit membru al societăţii „Fuzzy” cu sediul la Barcelona. Este autor şi coautor la cinci cărţi publicate în ţară şi străinătate, la edituri de prestigiu. Are, singur şi în colaborare, peste 93 de articole publicate în ţară şi străinătate, în reviste de prestigiu, unele din Germania şi SUA.
Cercetările sale meritorii s-au referit la recunoaşterea formelor, sisteme de inteligenţă artificială, sisteme fuzy, sisteme expert, aplicaţii în economie a sistemelor de inteligenţă artificială, etc.
La 23 Noiembrie 2000, la numai 52 de ani, Romul Vancea ne-a părăsit, alături de alte două cadre didactice, în urma unui accident rutier pe teritoriul Republicii Moldova, în timpul deplasării la Colegiul de Ştiinţe Economice din Soroca, înfiinţat cu aportul său pentru românii de acolo, ca filială a Universităţii din Suceava. Vinovat de accident a fost un autobus cu poliţişti, care a intrat inexplicabil pe contra-sens. Elucidarea accidentului (dacă a fost un simplu accident !?) a rămas neclară, fără explicaţii.
În urma sa a rămas o familie cu doi copii dar soarta a făcut ca aceştia să reuşească două cariere excepţionale, ca şi aceea a tatălui lor. Fiul, cu nume asemănător, Romulus Vancea, este deja conferenţiar la Universitatea din Suceava, şi activează în acelasi domeniu ca şi regretatul său tată.
Primăria municipiului Suceava i-a acordat titlul de cetăţean de onoare post-mortem.
Noi ocnenii, trebuie să-l omagiem pe prof.dr.ing. Romul Vancea şi să nu îl uităm ! O stradă din Ocna Mureş, undeva pe sub Banţa (unde a copilărit), ar trebui să-i poarte numele.
Prof. Mircea A. Ciugudean