Suntem şi pe:

Coltu' lu' Bebitzu

Va mai amintiti de Ocna Mures?

Publicat

pe

Am stat zilele acestea putin cu ochii inchisi si mi-am amintit de Ocna Mures… Asa cum era odata. Pentru cei „batrani” ca mine acest articol o sa le scoata cel putin un suspin, insa pentru cei tineri probabil… ei se vor opri aici din citit si au sa se duca inapoi pe Facebook probabil dar ar fi pacat.

Cine nu-si aminteste de „podul vechi de peste Mures” singura cale de acces in oras pana s-a construit „podul nou” Cum se faceau manevre de catre CFR cand SODA „duduia”,  iar cei care se incumetau sa treaca pe jos sau cu bicicleta puteau sa priveasca Muresul printre traversele de lemn. Acum e doar un fundal pentru fotografii de nunta? Am intalnit zeci de imagini in care podul vechi, imbatranit de timp mai serveste doar ca „background”.

Cine nu-si aminteste, daca tot suntem in zona, de suvoaiele de oameni care „curgeau” la 7 dimineata, 3 dupa-amiaza sau 11 seara pe portile 1 sau 4 ale Uzinei de Produse Sodice Ocna Mures? De camioanele care stateau la incarcat, la garniturile de vagoane ticsite de soda care ieseau din „SODA”? Sau de cozile de la singura benzinarie a orasului cand coada de masini se intindea pana la Poarta 1, cu bonurile de benzina in mana, cine avea… Un curcubeu in albul varului si  sodei din jurul uzinei: o dacie rosie, una alba , una verde, una albastra apoi iar una rosie si chiar una neagra? Si printre ele cate un Trabant sau o Skoda veche.

Cine nu-si aminteste de santierele care au dat nastere: cladirii noi a Postei, sau a spitalului nou sau a podului nou de peste Mures?

 

Cine nu-si aduce aminte de centru pe care mai ales duminica tinerii il parcurgeau la pas intre Nr1. sau Parc si pana la Cinematograf, de n ori? Si ne mai opream sa ne luam un „popcorn” vis-a-vis de Primarie. Si apropo de Cinematograf, cum stateam in picioare in sala arhiplina sa il vedem pe Piedone sau pe Sergiu Nicolaescu, comisarul Moldovan.

 

Dar de discotecile de la Ciunga, din Ocna: cladirea Salina , sau la Liceul de Chimie de peste Mures si chiar la Nr.1 cand Scorpions cu Wind of Change, sau Europe, Guns’N Roses sau de ce nu Modern Talking ne faceau serile de neuitat.

De Casa de Cultura de pe strada Horia, unde mai venea Dan Spataru, Angela Similea, sau chiar Dem Radulescu.

De parcul orasului plin de verdeata , la „Ciuperca” unde rasuna fanfara sau Baile Sarate pline de oameni la tratament sau doar asa sa faca o baie calda.

De iernile grele cand mergeai la scoala atunci pe la 7 jumatate dimineata cand inca nu era lumina afara si in curtile oamenilor erau lumini de la focul cu care parleau porcii sacrificati de Ignat. Cand mergeam la patinoarul de la „Casa Pionierului” cu sutele! Sau la patinoarul de la Soda unde „Gheza bacsi”, unchiul meu, ne incalzea cu cate un ceai. Si ca puteai sa mergi pe patine pana la aceste patinoare 🙂 Ce deszapezire pe atunci?

De competitiile sportive care aveau loc in fiecare luna in oras fie ca era vorba de un meci de volei sau handbal fie ca era vorba de meciurile de fotbal din fiecare duminica de pe stadionul Soda?

De artificiile din noaptea de revelion, cand il lasam pe Ceausescu sa ne ureze ce vroia el la miez de noapte si noi ieseam sa vedem aceste artificii, trase de la Soda de catre cei din Garzile patriotice.

Si acum daca ne-a luat cu frig sa ne amintim de vara, de baile in Mures din Bercul Cisteiului, la picioarele podului nou sau de sub castel? De dealul Banta unde 1 mai si 23 august era „lege” ca trebuia sa fii pe deal dupa ce ai trecut printre altele si pe la sifonaria de pe Avram Iancu sau cea de langa Primarie, (mai recent).

De cozile de la aprozar, alimentara sau macelarie, de cartelele pentru portia de paine? De crevetii din Vietnam care umpleau vitrinele magazinelor alimentare din oras. Printre conservele de peste si ceva borcane cu muraturi… Cum stateam la coada imbracati in „cojoc” sau „parpalac din blugi” cu caciula de blana de iepure sau nutrie pe cap. Si in picioare ghetele de Clujana.

De statia de autobuz de la Prego plina de autobuze IRTA, unde incepand de la 5 dimineata fiecare care avea treaba pleca ba spre Razboieni, Lunca Mures, Hoparta etc.

De gara Razboieni unde nu puteai vara sa arunci un ac, cand se pleca pe litoral. De discoteca de la Razboeni, cand uneori te intorceai acasa peste camp dimineata urmand linia CFR care ducea pana peste podul vechi, daca nu aveai o masina, un autobuz sau un tren personal macar pana in Halta Unirea.

Si ar fi multe de spus inca, poate ma ajutati voi cu ceva completari. Cei tineri poate or sa inteleaga ce vremuri am trait.

Kolozsvari Csaba

 

Citește mai departe
Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile