Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

OCNA MUREȘ – DECLARAȚIA DE UNIRE

Publicat

- 1.090 vizualizări

Suntem în anul Centenarului Marii Uniri. În acești 100 de ani care au trecut noi, românii, am trecut prin multe. Bune sau rele, tristeți sau bucurii. Am fost stat reunit în 1918, noi toți: Basarabia, Moldova, Muntenia, toate regiunile istorice de un neam sub un singur steag, sub un singur nume: România Mare.
După 100 de ani Basarabia, prima regiune a României care a cerut Unirea cu patria mamă la 27 martie 1918, este astăzi ruptă de trupul țării. Acum este de datoria noastră, înainte de toate, să refacem nedreptatea istoriei și să redevenim o singură țară, un singur nume.
De aceea, astăzi, 29 martie 2018, după exemplul multor alte localități din țară (și când spun țară înțeleg România Mare, acea Românie de-a stânga și de-a dreapta Prutului), orașul Ocna Mureș, prin reprezentanții săi din Consiliul Local, a semnat Declarația de Unire.
E un act care, dincolo de simbolistica sa, arată că vrem ca 100 de ani de la Marea Unire să fie anul Reunirii fraților români. Arată vrem ca reunirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului să nu fie doar simbolică ci să fie una reală, să fim iarăși ce-am fost: România Mare.
Așa să ne-ajute Dumnezeu!

Noi, cetățenii Republicii România, susținuți de frații noștri români de peste Prut,
Recunoscând unitatea națională a românilor din cele două state românești – Republica Moldova și Republica România.
Considerând nule efectele și consecințele pactului Molotov-Ribbentrop, încheiat la 23 august 1939, între guvernul U.R.S.S. și guvernul Germaniei
Subliniind caracterul unitar al românilor de pe cele două maluri ale Prutului, exprimat prin identitatea națională, limba română, istorie, tradiții și obiceiuri comune.
Urmând exemplul celor peste 100 de consilii locale din Republica Moldova, care au lansat declarația și îndemnurile la Unire.
Invocând prevederile Actului Final de la Helsinki, adoptat la 1 august 1975, privind modalitatea modificării frontierelor țărilor semnatare.
Solicităm Parlamentelor celor două State să declare neîntârziat Unirea Republicii Moldova cu țara-mamă, România, stat membru UE și NATO.
Exprimăm bucuria de a celebra împreună cu întreaga suflare românească Centenarul Unirii și reconfirmăm adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc!
TRĂIASCĂ UNIREA MOLDOVEI RĂSĂRITENE CU ROMÂNIA DE-A PURURI ȘI TOTDEAUNA!
AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!

 

Citește mai departe